برآورد اثرات بهداشتی منتسب به مواجهه بلندمدت با آلاینده های ازن و دی اکسید نیتروژن در هوای آزاد شهر اهواز در طول سال های 1393-1395

Publish Year: 1398
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: Persian
View: 771

نسخه کامل این Paper ارائه نشده است و در دسترس نمی باشد

  • Certificate
  • من نویسنده این مقاله هستم

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این Paper:

شناسه ملی سند علمی:

AMSMED20_055

تاریخ نمایه سازی: 22 مهر 1398

Abstract:

سابقه و هدف: آلودگی هوا یکی از مهم ترین ریسک فاکتورهای محیطی می باشد که افزایش شدت آن، احتمال افزایش بروز بیماری های تنفسی را به همراه دارد. ازن تروپوسفری یکی از مهم ترین آلاینده ها ی هوا و یک گاز بسیار سمی برای انسان ها می باشد که عمدتا از طریق تنفس وارد بدن می شود. این گاز می تواند سبب عوارض تنفسی متعدد و همچنین آسیب به محیط زیست گردد. NO2از آلوده کننده های مهم هوا به شمار می رود، این گاز در شهرها به علت فعالیتهای انسانی از غلظت بالایی برخوردار است. مطالعات اپیدمیولوژیک اخیر نشان می دهد که یک ارتباط بین آلودگی هوا به وسیله NO2 و بیماری های آسیب ریوی و مرگ ومیر وجود دارد. این مطالعه با هدف برآورد اثرات بهداشتی منتسب به مواجه ه بلندمدت با آلاینده های ازن و دی اکسید نیتروژن در هوای شهر اهواز در طول سال های 1393-1395 انجام شده است. مواد و روش ها: غلظت های ساعتی آلاینده ی O3 و NO2 در طول سه سال مورد مطالعه در ایستگاه های پایش مختلف شهر اهواز از سازمان محیط زیست اخذ گردید. معتبرسازی داده های کیفیت هوا بر اساس معیارهای آفکوم برای ارزیابی اثرات بهداشتی آلودگی هوا انجام شد. مقدار 8 ساعته NO2 در طول سال و SOMO35 ازن ، جمعیت کل ، جمعیت در معرض خطر، میزان بروز پایه برای پیامدهای بهداشتی مورد نظر، به تفیک سال های مورد مطالعه تهیه و به مدل +AirQ وارد گردید و با استفاده از داده های ورودی به این مدل تعداد موارد مرگ ومیر بیماری برآورد شد. یافته ها : میانگین سه ساله غلظت O3، ppbv (-12.83) 38.63 و NO2 ، ʽg/m3 (-47/82)90/135 بود . مقادیر SOMO35 ازن 6596.66 و 3411.78 و 470.88 به ترتیب در سال های 1393و 1394 و 1395 بوده است. به ترتیب در سال های اول ، دوم و سوم مطالعه % 2.72 و % 1.30 و % 0.22 از مرگ ومیر منتسب به ازن می باشد. مجموع مرگ ومیر بیماری های تنفسی ناشی از ازن در این سال ها 13 مورد بوده است. %39.18، %40.73 و %14.39 از مرگ ومیر طبیعی به ترتیب در سالهای اول و دوم و سوم مطالعه منتسب به NO2 می باشد . کل تعداد مرگ ومیر طبیعی که به وسیله NO2 ایجاد می شود 4391 مورد بوده است. نتیجه گیری: یافته های حاصل از این مطالعه نشان می دهد اثر ازن بر روی مرگ ومیر تنفسی خیلی پایین می باشد در صورتی که مرگ ومیر زیادی به دی اکسید نیتروژن منتسب می باشد. در نتیجه می توان با طراحی و اجرای برنامه های کنترل آلودگی هوا هم اثرات بهداشتی را کاهش داد و هم از خسارت های اقتصادی جلوگیری کرد.

Keywords:

کمی سازی اثرات بهداشتی , مرگ و میر , مواجه ه بلند مدت , ازن , دی اکسید نیتروژن , +AirQ

Authors

افسانه کریمی

کارشناس ارشد،گروه مهندسی بهداشت محیط، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز، اهواز، ایران.

غلامرضا گودرزی

دانشیار مهندسی بهداشت محیط، دانشکده بهداشت، مرکز تحقیقات فناوریهای زیست محیطی، دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز، اهواز، ایران. مرکز تحقیقات آلودگی هوا و بیماری های تنفسی، دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز، اهواز، ایران

یوسف رشتبری

گروه مهندسی بهداشت محیط، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی اردبیل، ایران.کمیته تحقیقات دانشجویی، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی اردبیل، ایران.

محسن یزدانی

گروه مهندسی بهداشت محیط، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز، اهواز، ایران.. کمیته تحقیقات دانشجویی، دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز، اهواز، ایران.