بررسی وجود و میزان کلرپیرفوس اتیل و کلرپیرفوس متیل در برنج مصرفی استان همدان در سال 1397

Publish Year: 1398
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: Persian
View: 442

متن کامل این Paper منتشر نشده است و فقط به صورت چکیده یا چکیده مبسوط در پایگاه موجود می باشد.
توضیح: معمولا کلیه مقالاتی که کمتر از ۵ صفحه باشند در پایگاه سیویلیکا اصل Paper (فول تکست) محسوب نمی شوند و فقط کاربران عضو بدون کسر اعتبار می توانند فایل آنها را دریافت نمایند.

  • Certificate
  • من نویسنده این مقاله هستم

این Paper در بخشهای موضوعی زیر دسته بندی شده است:

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این Paper:

شناسه ملی سند علمی:

NCFOODI26_861

تاریخ نمایه سازی: 20 آبان 1398

Abstract:

امروزه یکی از بزرگترین دغدغه های سلامتی غذا، وجود باقیمانده آفت کش ها در محصولات غذایی می باشد. آفتکش ها از جمله مواد مضر برای سلامتی انسان و محیط زیست به شمار می روند. ارزیابی بقایای آفت کش های موجوددر مواد غذایی نشان داده است که وجود برخی از آفت کش ها قابل توجه است و در بعضی از نمونه های مورد مطالعه،دامنه آفت کش ها بالاتر از حد مجازی است که توسط WHO تعیین شده است؛ همین امر موجب توجه و مطالعهپژوهشگران برای پایش و کنترل مستمر باقیمانده این محصولات شده است. برنج یکی از غلات پر مصرف در جهان وبالاخص ایران است، بنابراین وجود مقادیر بالای آفت کش ها در این محصول می تواند به عنوان تهدید برای سلامتیانسان به حساب آید. هدف از مطالعه اخیرتعیین وجود و میزان باقیمانده کلرپیرفوس اتیل و کلرپیرفوس متیل در برنجمصرفی استان همدان در سال 1397 با دستگاه کرواتوگرافی گازی با آشکارساز جرمی (GC/MS/MS) می باشد.در مطالعه حاضر پنجاه نمونه برنج ایرانی بصورت تصادفی از سطح عرضه استان همدان نمونه بردای شد. و از نظر وجودو مقدار دو سم پر مصرف کلرپیرفوس اتیل و کلرپیرفوس متیل مورد مطالعه قرار گرفتند. استخراج سموم از نمونه هابه روش کچرز انجام شد. برای آنالیز از دستگاه GC/MS/MS و روش MRM استفاده شد. اعتبارسنجی روش آنالیزمطابق پروتکل اتحادیه اروپا انجام شد. تمامی اندازه گیری ها سه بار تکرار گردید و میانگین و انحراف معیار آنها گزارششد. تحلیل نتایج با استفاده از نرم افزار Minitab versio 17:00 و روش ANOVA و مدل خطی G.L.A درسطح اطمینان 95 درصد (P<0.05) انجام گردید. مقدار کلرپیرفوس اتیل در نمونه ها در محدوده 12 تا 270میکروگرم بر میلی لیتر و برای کلرپیرفوس متیل در محدوده 20 تا 320 میکروگرم بر کیلوگرم قرار داشت. نتایجبدست آمده نشان داد که 88 درصد نمونه ها آلوده به یکی از این سموم (کلرپیرفوس اتیل و کلرپیرفوس متیل) یا هردو بودند. در حالیکه 12 درصد از نمونه ها فاقد آلودگی بودند. همچنی 10 درصد نمونه ها آلوده به کلرپیرفوس متیلو 82 درصد نمونه ها آلوده به کلرپیرفوس اتیل بودند. در 14 درصد از نمونه های آلوده به کلروپیرفوس اتیل و در 32درصد از نمونه های آلوده به کلرپیرفوس متیل و در 40 درصد از نمونه های آلوده به دو سم، مقادیر بدست آمده بالاتراز حد مجاز تعیین شده در WHO بود.

Keywords:

کلروپیریفوس متیل , کلروپیریفوس اتیل , آفتکش , دستگاه گاز کرواتوگرافی جرمی/جرمی , برنج

Authors

فاطمه ناظمی

کارشناس ارشد، معاونت غذا و دارو ، دانشگاه علوم پزشکی همدان، همدان، ایران

علی حشمتی

دانشیار، گروه تغذیه و بهداشت مواد غذایی، دانشکده پزشکی، مرکز تحقیقات سلامت تغذیه، دانشگاه علوم پزشکی همدان، همدان، ایران

فرشته مهری

کارشناس ارشد، معاونت غذا و دارو ، دانشگاه علوم پزشکی همدان، همدان، ایران