CIVILICA We Respect the Science
(ناشر تخصصی کنفرانسهای کشور / شماره مجوز انتشارات از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی: ۸۹۷۱)

ژئوتوریسم یا توریسم جغرافیایی رویکردی نو در بهره گیری از جاذبه های گردشگری (مطالعه موردی تنگه ها وشیارهای فرسایشی دراستان ایلا)

عنوان مقاله: ژئوتوریسم یا توریسم جغرافیایی رویکردی نو در بهره گیری از جاذبه های گردشگری (مطالعه موردی تنگه ها وشیارهای فرسایشی دراستان ایلا)
شناسه ملی مقاله: FSNDRG01_125
منتشر شده در اولین سمینار آینده پژوهی توسعه ملی ایران در بستر جغرافیا در سال 1395
مشخصات نویسندگان مقاله:

عزت الله قنواتی - دانشیار گروه ژئومورفولوژی، دانشکده جغرافیا دانشگاه خوارزمی تهران ایران
شمس اله عسگری - عضوهیئت علمی مرکز تحقیقات کشاورزی ومنابع طبیعی استان ایلام
مهدی احمدی - دانشجوی دکتری ژئومورفولوژی دانشگاه تبریز

خلاصه مقاله:
در سال های اخیر وبه دنبال افزایش سطح رفاه عمومی و ارتباطات، شاهد گسترش رو به رشد صنعت توریسم در کشورمان هستیم واکثریت مردم ایران به بازدیدهای آموزش محور از نواحی دارای جاذبه طبیعی و انسانی خاص، فرایندهای اکولوژیکی مهم و یا جوامع گیاهی و جانوری خاص علاقه ویژه ای نشان می دهند. از طرفی تحقیقات در مورد خصوصیات جغرافیایی مرتبط با فعالیت های توریستی نیز پا به پای توسعه توریسم در کشورمان اهمیت فوق العاده ای پیدا کرده است. اهمیت این مطالعات بعد دیگری نیز دارد زیرا با گسترش توریسم بیم آن می رود که اشغال نواحی حساس جغرافیایی موجبات خسارات جبران ناپذیری بیشتری را در آینده فراهم آور. از سوی دیگر افزایش معلومات درباره شناساندن و معرفی ویژگی های جغرافیایی مرتبط با فعالیت های توریستی و تفرحی می تواند در آگاهی دادن به اهالی صنعت توریسم در مورد پدیده های طبیعی و مناطق انسانی بالاخص در مدیریت و برنامه ریزی های مربوطه کمک شایانی نماید. بنابراین به دلیل گستردگی مناطق طبیعی، فرهنگی، اقلیمی، تاریخی و اجتماعی یا به عبارت دیگر (مکان ای هدف ژئوتوریسم) در کشورمان به نظر می رسد. در این برهه از زمان معرفی و شناساندن نواحی مطلوب توریستی چه برای اهالی صنعت توریسم و چه برای مدیران و برنامه ریزان تاثیرگذار در این رشته جهت برنامه ریزی، مدیریت و حفاظت از منابع طبیعی و محیط زیست بیش از پیش ضرورت داشته و از اهمیت فوق العاده ای برخوردار است. در این مطالعه به بررسی چهار ژئوسایت در استان ایلام پرداخته شده است که بیشتر دارای ماهیت ژئوتوریسمی هستند ولی می توانند بستر مساعدی را برای فعالیت های اکوتوریستی در منطقه مهیا کنند. روش انجام مطالعه فوق توصیفی تحلیلی است در اینجا اطلاعاتی با کیفیت بالا در زمینه خصوصیات ژئومورفولوژیک، شامل سن، دینامیک، نحوه پیدایش و همچنین اطلاعات در مورد خصوصیات زمین شناسی و توصیف ویژگی های عمومی درمورد ژئوسایت ها وجود نداشت و یا بسیار محدود بود و در بسیاری از موارد بسیاری از اطلاعات از طریق مشاهده مستقیم یا از طریق برداشت اطلاعات از طریق مشاهده پدیده و مقایسه آن با سایر لندفرم در مکان های دیگر بدست آمد. نتایج مطالعه نشان داد که این 4 ژوسایت می توانند توان زیادی را در جلب گردشگر داشته باشند و می توانند در زمینه توسعه گردشگری در مناطق مورد مطالعه و استان ایلام بسیار موثر باشند. با مدیریت درست و نگرش خردمندانه جهت بهره برداری از این میراث های جغرافیایی می توان راه را برای توسعه و شکوفایی منطقه و استفاده مطلوب از این منابع با ارزش باز نمود.

کلمات کلیدی:
ژئوتوریسم، توریسم جغرایایی، تنگه ها شیارهای فرسایش، استان ایلام

صفحه اختصاصی مقاله و دریافت فایل کامل: https://civilica.com/doc/989678/