هوش تجاری ابزاری قدرتمند در خدمت سازمان های کارآفرین

Publish Year: 1389
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: Persian
View: 2,367

متن کامل این Paper منتشر نشده است و فقط به صورت چکیده یا چکیده مبسوط در پایگاه موجود می باشد.
توضیح: معمولا کلیه مقالاتی که کمتر از ۵ صفحه باشند در پایگاه سیویلیکا اصل Paper (فول تکست) محسوب نمی شوند و فقط کاربران عضو بدون کسر اعتبار می توانند فایل آنها را دریافت نمایند.

  • Certificate
  • من نویسنده این مقاله هستم

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این Paper:

شناسه ملی سند علمی:

OIBI01_056

تاریخ نمایه سازی: 23 مرداد 1389

Abstract:

هوش تجاری BI یکی از شاخه های دریای بیکران فناوری اطلاعات می باشد. مفهوم هوش تجاری نسبتاً جدید است، اما با دامنه وسیعی از تکنیک ها، ابزارها و برنامه های کاربردی در ارتباط می باشد و هدف آن ارتقاء کیفیت عملیات و تحلیل عملیات است. علاوه بر این، هوش تجاری فرآیند داده ها به اطلاعات است، به گونه ای که سازمان تجاری را قادر به آنالیز اطلاعات می نماید تا بتواند با بینش و درک صحیح، نیازمندی های همه ذینفعان سیستم را مدنظر داشته باشد . به عبارت دیگر، هوش تجاری عبارتست از بعد وسیعی از کاربردها و تکنولوژی برای جمع آوری داده ها و دانش جهت تولید، پرس و جو در راستای آنالیز بنگاه به منظور اتخاذ تصمیمات جاری دقیق و هوشمند. داده ها در یک سازمان وجود دارد، اما جمع آوری، سازماندهی، گزارش گیری و تحلیل کارآمد آن یا به عبارتی معنا بخشیدن به دادها موضوع متفاوتی است. هیچ اطلاعات کارگشایی از داده های بدون مفهوم و معنای واقعی، حاصل نمی شود. این اطلاعات انباشته موجب می شود تا در هر سازمان، هر شخص بنا به شرایط، موقعیت و سمت سازمانی برداشت متفاوتی از اطلاعات در دست خود داشته باشد[ 4]. یک هوش تجاری بر اساس یک معماری بنگاه تشکیل شده است. هوش تجاری، نه به عنوان یک محصول و نه به عنوان یک سیستم، بلکه به عنوان یک معماری و رویکردی جدید مورد نظر است که البته شامل مجموعه ای از برنامه های کاربردی و تحلیلی است که به استناد پایگاههای داده عملیاتی و تحلیلی به اخذ و کمک به تصمیم گیری برای فعالیتهای هوشمند تجاری و کسب و کار می پردازد. اما هوش تجاری از مناظر دیگر: از منظر معماری و فرآیند به هوش تجاری به عنوان یک چهارچوب که عامل افزایش کارایی سازمان و یکپارچگی فرآیند ها و نهایتاً بر فرآیندهای تصمیم گیری در سطوح مختلف سازمان متمرکز است نگریسته می شود[ 5]. تصمیمات تجاری بد و نامناسب یعنی تصمیمات مبتنی بر اطلاعات حداقل یا ناقص، می تواند زیان های میلیون دلاری، به بار بیاورد، سهم اصلی و اکثریت بازار شرکت را از دست خارج کند و یا حتی شرکت را ورشکست نماید[ 6]. از طرفی با توجه به جو فضای رقابتی، نوآور بودن و پیاده ساختن ایده های نو دارای اهمیت خاصی است. در یک سازمان کارآفرین، خلاقان و کارآفرینان سازمانی از منابع ارزشمند تولید ایده در سازمان اند، ایده هایی که می تواند موجبات ادامه حیات و رشد سازمان را فراهم کند. حال اگر فرآیند هوش تجاری در سازمان در جریان باشد کارآفرینان و خلاقان سازمانی با دسترسی به اطلاعات مفید سازمانی قادر خواهند بود ایده های بکرتری را در جهت پیشبرد اهداف سازمانی ارائه دهند.

Authors

اشکان الیاس کردی

کارشناسی ارشد مدیریت کارآفرینی، مدرس در دانشگاه علمی کاربردی

محسن افسری

کارشناسی ارشد روانشناسی عمومی

مراجع و منابع این Paper:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این Paper را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود Paper لینک شده اند :
  • احمدپور، محمود و عزیزی، محمد(1384)، "کارآفرینی شاخه کار و دانش" ...
  • پرداختچی، محمدحسن(1385)، "درآمدی بر کارآفرینی سازمانی" _ انتشارات ارسباران، تهران ...
  • صمد آقایی، جلیل(1382)، " سازمان های کارآفرین"، مرکز آموزش مدیریت ...
  • گلپایگانی، مجید(385 1)، "پایگاه داده تحلیلی، هوش تجاری و سیستم ...
  • گلستانی، امین(1386)، " هوش تجاری و تصمیمات کلان سازمانی"، تدبیر، ...
  • [ء] محقر، علی و کارولوکس و حسینی، فرید و علی ...
  • یداللهی فارسی، جهانگیر و جان نثاری، امیر و زمانی، محسن(1387)، ...
  • Ireland, R. Duane and W Webb, Justin(2009), Crossing the great ...
  • نمایش کامل مراجع