طرح واره دیپلماسی ورزشی

3 اسفند 1402 - خواندن 4 دقیقه - 101 بازدید

طرح واره دیپلماسی ورزشی

ورزش این قابلیت و ظرفیت را دارد که از طریق جذب مخاطبان و نمایان ساختن و عرضه کردن فرهنگ ایرانی و اسلامی، انتقال ارزشها و آداب و رسوم و سنتهای اصیل از طریق ارتباط با مردم دنیا به فرهنگ سازی پرداخته و در میزان تحقق کارکردها و اهداف دیپلماسی کشور نقش موثر ایفا کند. توسعه، وحدت و اقتدار ملی را می توان از نقش های تاثیرگذار ورزش در میزان تحقق کارکردها و اهداف دیپلماسی کشور دانست. بازخورد این نقش سازنده در عرصه های بین المللی را می توان به صورت اجماع جهانی از طریق زبان مشترک و قابل فهم و درک، نزدیک سازی ارتباطات فرهنگی و اقتصادی کشورهای جهان، صلح بین المللی، تقویت و توسعه دیپلماسی عمومی، کسب کرسی های بین المللی در میادین ورزشی، بهبود مناسبات بین المللی و ایجاد روابط سازنده بین کشورها شاهد بود.

به ثمر رسیدن اهداف دیپلماتیک از طریق ورزش نیازمند وجود باور و عقیده نسبت به اهداف می باشد می باشد. اعتقادها و باورها در کنار توجه به نظرات مخاطبان، سلائق بومی، فرهنگ ها و اقلیمهای متفاوت در کشور می توانند از طریق رسانه ها دریچه ای گسترده به سوی برقراری ارتباط با جهان، تبلیغات و معرفی ایران و در نهایت توسعه اهداف دیپلماتیک باز کنند. یکی از راههایی که موجب می شود سفیران ورزشی و دیپلماسی های ورزشی دارای جایگاه شوند و فعالیت های مشترکی داشته باشند این است که هیئت دولت و مجلس بعنوان یک دستورالعمل آنرا مطرح کند و جایگاه مشخصی برای آن تدوین کند تا با این حمایت بتوانند با دلگرمی بیشتر به کار خود ادامه دهند. ورزش ظرفیت های بالقوه ای دارد که باید از آنها بهره ببریم. باید به اهمیت و ضرورت این موضوع واقف باشیم و بعد وارد عرصه اجرا شویم. هر چند که نیازمند هدف گذاری مشخص و راهبرد و برنامه هستیم اما باید از افراد مطلع و آگاه و متخصص در این زمینه استفاده کنیم که تحقق اهداف از طریق علمی بدست بیاید نه از طریق تجربه و آزمون و خطا .

منابع کسب آگاهی و اطلاعات می تواند از طریق مطالعه تطبیقی در سایر کشورها علی الخصوص کشورهایی با مشابهت های فرهنگی، سیاسی و اسلامی باشد همچنین شناسایی بهترین کشورها در حوزه تخصصی در بخش ورزش برای هدف قرار دادن تعاملات دیپلماسی ورزشی با استفاده از ابزارهای ورزشی می تواند باشد حال با توجه به اطلاعات فوق الذکر جهت شکل گیری ساختار اصلی دیپلماسی ورزشی کشور باید به چند سوال ذیل پاسخ داد.

1. آیا وضعیت موجود دیپلماسی ورزش از حیث کمک به تحقق اهداف توسعه دیپلماتیک و نحوه اداره و مدیریت ملی ورزش به زعم کارشناسان، دارای ضعف هایی در زمینه های محتوا، مدیریت و اجرا می باشد.

2. ورزش مقوله ای است که دارای ظرفیت های بیشماری در عرصه های فرهنگی، اجتماعی، اقتصادی و سیاسی می باشد آیا می توان از این ظرفیت های بالقوه جهت تحقق اهداف توسعه دیپلماتیک بهره برد. مقوله ها و مضامینی که تحت عنوان ظرفیت های ورزش نام گذاری شده اند

3. به غیر از زمینه های مشترک تحت عنوان قوانین و مقررات که تحت عنوان ارتباطات بین المللی مطرح می شوندآیا جهت انجام فعالیت های ورزشی و دیپلماسی زمینه های مشترکی وجود دارد؟

4. ایجاد ارتباط و تعامل بهره ور میان حوزه ورزش و دیپلماسی عمومی نیازمند شناسایی زمینه های بالقوه ای تحت عنوان پتانسیل های موجود است که شرایط برقراری این ارتباط و تعامل بهره ور را فراهم می آورد.

5. چرا آگاهی و تخصص مسئولین و صاحب نظران ارشد ورزش نسبت به سیاست ها و راهبردهای دیپلماسی عمومی و منابع کسب آگاهی های لازم جهت هدف گذاری، برنامه ریزی، اجرا و نظارت بر دیپلماسی ورزش لازم است؟.

6. تعاملات ملی و همکاری بین بخش های متولی امور ورزشی و دیپلماسی عمومی در زمینه دیپلماسی ورزشی چگونه می تواند راهگشای مشکلات و مسائل در این زمینه و بهره مندی از ظرفیت های بالقوه باشد؟