ترس از مدرسه در کودکان و علل و مشکل درسی و افت تحصیلی دانش آموزان

17 تیر 1403 - خواندن 7 دقیقه - 102 بازدید

ترس از مدرسه در کودکان و علل و مشکل درسی و افت تحصیلی دانش آموزان


یکی از عوامل نبود موفقیت تحصیلی در دانش آموزان، وجود ضعف یادگیری در آنان است که منجر به افت تحصیلی، کاهش اعتماد به نفس و عزت نفس و ترک تحصیل آنها می شود. و لطمات جبران ناپذیری از نظر روانی و اقتصادی به کودک و خانواده و نظام آموزش و پرورش کشور وارد خواهد کرد.

از آنجا که دانش آموزان مبتلا به ضعف یادگیری، جزو بچه های در معرض خطر و شکننده محسوب می شوند، آموزش و پرورش باید از این افراد پشتیبانی کند

اینجانب احمد میش دوست بارها در کلاس درس خود مشاهده می کردم که تعدادی از دانش آموزانم به دلایل مختلفی نسبت به بقیه دچار افت تحصیلی هستند و درارزشیابی های کتبی و شفاهی امتیازات پایینی کسب می کنند و والدین آنها از این موضوع احساس رنج می نمودند و با همه تلاش درپی جبران آن برمی آمدند

با مشاهده ی این مشکل در کلاس تصمیم گرفتم با پیدا کردن راه حل های مناسب و ابتکاری این مشکلات را حل کنم ،در نتیجه با مطالعه کتاب های گوناگون و تحقیقات انجام شده قبلی توانستم قبل از امتحانات نوبت اول،با برگزاری جلسات مداوم با اولیا وبا اجرای سه روش شامل:

1 - دادن برنامه پیشنهادی درسی

2 - رودررویی و تبادل نظر دانش آموز قوی با ضعیف

3 - تهیه فرم نظارت خانواده بر امور درسی فرزندشان

منظور از افت تحصیلی عقب افتادن دانش آموز از هم کلاسی هایش و قطع ارتباط با آموزش اجباری است که در نهایت به ترک تحصیل قبل از فارغ التحصیلی منجر می شود. امکان رخ دادن افت تحصیلی در هر زمانی وجود دارد، اما این فرایند عموما در دوره های «گذار»، مثلا رفتن از دبستان به راهنمایی مشاهده می شود.

افت تحصیلی گاهی پیامد مسائل عاطفی، مشکلات سلامت روان، اختلال های یادگیری و ناتوانی در برآورده کردن استانداردهای تحصیلی است. دانش آموزان درگیر افت تحصیلی شاید فکر کنند که علت عقب افتادنشان به هوششان مربوط می شود، اما واقعیت این است که عامل های بسیاری موجب افت تحصیلی می شود و هوش معمولا علتش نیست.

یکی از دلایل عمده ضعف یادگیری مخصوصا در دانش آموزان دوران دبستان این شهرستان متاسفانه به دلیل زلزله در آبان 1396 که بسیار ناراحت کننده و بسیار سنگین بود بر دانش آموزان و تخریب مدارس و تخریب روح و روان و استرس و بعد هم که جریان ویروس کرونا و خطرناک بودن و ترس دانش آموزان و والدین که دچار افت و جا ماندن دانش آموزان از یادگیری و حضوری چهره به چهره دانش آموزان با هم کلاسی هایشان و معلم های دلسوز توانایی و عدم علاقه و یادگیری بصورت مجازی و اینکه دانش آموزان و وابستگی آنها به والدین است. مثلا وابستگی ای که در دوران ابتدایی بین والدین و فرزندان شکل می گیرد و وقتی آن نیروی کمکی به هر شکلی یا علتی نتواند دیگر به آنها کمک کند آن وقت زمینه ضعف یادگیری در فرزند شما به وجود می آید. از آنجا که وابستگی به مرور زمان شکل می گیرد قطع وابستگی نیز باید در طول زمان صورت بگیرد. کودک شما باید روزی روی پای خود بایستد و بتواند تکالیفش را به تنهایی انجام دهد ، ولی عادت دادن او به این که همیشه کسی ، دوستی یا قوم و خویشی است که در دروس مدرسه به آنها کمک کند این تفکر که همیشه کسی برای تکیه کردن وجود دارد را در ذهن او تقویت می کند و سرانجام با از بین رفتن این تکیه گاه تحصیلی نشانه های ضعف یادگیری در کارنامه فرزند دانش آموز شما جلب توجه می کند. باید به دانش آموزان کمک کنیم با این تفاوت که هدف شما از کمک باید این باشد که او را در شرایطی قرار دهید که اگر ضعفی دارد روی پاهای خود بایستد. البته اگر شما به طور ناخواسته کودک تان را به خود وابسته کرده باشید با اولین تلاش نمی توانید شرایط لازم را برای داشتن استقلال تحصیلی در او به وجود بیاورید و حتی ممکن است قطع کمکهای آموزشی شما سبب ضعف یادگیری موقت فرزند دانش آموزتان شود، ولی این دوره مدت زیادی به طول نخواهد انجامید ؛ البته شما باید زمان مناسبی را برای قطع کمکهای آموزشی خود انتخاب کنید. برای مثال در جریان امتحانات نباید یکدفعه پشت فرزند خود را خالی کنید.

بیان مسئله

یکی از مشغله های اصلی بشریت در تمام دوران ، توانا ساختن نسل آینده در اداره امور خویش و سپردن میراث فرهنگی بوده است . بخش عمده این وظیفه ، توسط خانواده انجام می شود . همزمان با گسترش جوامع و تقسیم کار اجتماعی و افتصادی وظیفه تعلیم و تربیت به نهاد آموزش و پرورش محول گردید .

آموزش و پرورش به طور رسمی عهده دار این امر گشت تا بر اساس اصول و اهداف مورد قبول جامعه ، توانایی ها و استعدادهای کودکان و نوجوانان را شناسایی نماید و به منظور اجتماعی شدن و به عهده گرفتن مسئولیت های آتی تعالیم لازم را به آنان بیاموزد .

امروزه دیدگاه مردم در مورد آموزش و پرورش به گونه ای است که استفاده از امکانات تربیتی جامعه را حق طبیعی و مسلم خود می دانند . دلیل عمده این امر آن است که تعلیم و تربیت با سرنوشت انسان در زندگی آینده پیوند خورده است . در عصر حاضر بسیاری از امکانات مادی و نیروهای انسانی در خدمت تعلیم و تربیت قرار گرفته است . همچنین تعلیم و تربیت در بسیاری از جوامع یک سرمایه گذاری بلند مدت محسوب می شود . که به بهای چشم پوشیدن و صرف نظر کردن از رشد کوتاه مدت دیگر امکانات جامعه حاصل می شود . بنابراین اگر تعلیم و تربیت نتواند نیروهای انسانی تحت آموزش خود را در قالب انواع تخصص ها و مهارتهای مکمل و مورد لزوم جامعه درآورد و بدین ترتیب نتواند به ایفای نقش خود در زمینه شکوفایی جامعه بپردازد ، در واقع باید گفت که این امکانات و نیروها به هدر رفته است . لذا تفکر عاقلانه حکم می کند که سرمایه ها و نیروهای به کار گرفته شده در تعلیم و تربیت به گونه ای برنامه ریزی و سازماندهی شود تا بتواند به اهداف مورد نظر خویش دست پیدا کند .

کودکان و نوجوانان با پیشرفت در تحصیلات و افزایش میزان یادگیری علاوه بر رشد علمی به سلامت روانی نیز دست پیدا می کنند . بر عکس در صورت عدم موفقیت تحصیلی و فشارهای روانی ناشی از آن ، بهداشت روانی شان برهم خورده و بدین گونه خسارتهایی متوجه آنها و جامعه می شود .

به همین دلیل باید به مقوله ضعف یادگیری توجه بیشتری نمود تا بتوان با شناخت آن ، توانایی ها و شایستگی های کودکان و نوجوانان را بارور کرد .