زیست شناسی سرخرطومی بذرخوار خارخسک Microlarinus lareynii (Col., Curculionidae) عامل بیوکنترل علف هرز خارخسک در منطقه ی ارومیه
Publish Year: 1399
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: Persian
View: 408
This Paper With 13 Page And PDF Format Ready To Download
- Certificate
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_BIO-8-2_002
تاریخ نمایه سازی: 4 مرداد 1399
Abstract:
علف هرز خارخسک Tribulus terrestris L. ، علف هرزی یک ساله ی تابستانه و با انتشار جهانی است. زیست شناسی سرخرطومی بذرخوار خارخسک Microlarinus lareynii ، به عنوان یک عامل مهار زیستی این علف هرز، در منطقه ی ارومیه مطالعه شد. نتایج نشان داد که این سرخرطومی دارای سه نسل در سال بوده و به صورت حشره ی کامل زمستا ن-گذرانی می کند. حشرات کامل سرخرطومی در اواخر خرداد ماه با استقرار در روی گیاه میزبان، از پوست سطح زیرین ساقه-ها تغذیه کرده و بطور متناوب جفت گیری می کنند. ماده های بارور، تخم های خود را به صورت انفرادی در روی میوه ی خارخسک قرار داده و روی آن را می پوشانند. دوره ی رشد و نمو جنینی در شرایط طبیعی، 8/0±4/3 روز طول می کشد. لاروها بعد از خروج از تخم، وارد میوه شده و از بافت های درونی و بذور در حال تشکیل آن تغذیه می کنند. رشد و نمو لاروی در شرایط طبیعی 6/2±8/17 روز طول می کشد. لاروهای کامل یک حجره شفیرگی بیضی شکل در میوه درست کرده و درون آن به شفیره تبدیل و بسته به شرایط محیطی بعد از 5/1±2/6 روز، حشرات کامل خارج می شوند. مدت زمان لازم برای رشد و نمو این سرخرطومی از مرحله تخم تا ظاهر شدن حشرات کامل آن 1/2±0/29 روز می باشد. لاروهای این سرخرطومی توسط سه گونه از زنبورهای پارازیتوئید جنس Bracon Fabricius به نام های Bracon intercessor Nees ، B. trucidator Marshal و B. murgabensis Tobias در منطقه ی ارومیه پارازیته می شوند. ارتباط انگلی دو گونه آخر با سرخرطومی فوق برای اولین بار گزارش می شود. همچنین این اولین گزارش از انگلی شدن سرخرطومی فوق در ایران می باشد.
Keywords:
Authors
یونس کریمپور
گروه گیاهپزشکی دانشکده کشاورزی دانشگاه ارومیه - ارومیه ایران
محمد محبی نیا
گروه گیاهپزشکی - دانشکده کشاورزی دانشگاه ارومیه - ارومیه ایران
مراجع و منابع این Paper:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این Paper را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود Paper لینک شده اند :