سیویلیکا را در شبکه های اجتماعی دنبال نمایید.

حقوق مالکیت فکری در ایران و پیشنهاد راه حلی برای چالش های موجود

Publish Year: 1389
Type: Conference paper
Language: Persian
View: 8,111

This Paper With 11 Page And PDF Format Ready To Download

Export:

Link to this Paper:

Document National Code:

MIEAC01_521

Index date: 31 December 2010

حقوق مالکیت فکری در ایران و پیشنهاد راه حلی برای چالش های موجود abstract

حق مالکیت فکری، یکی از حقوق اساسی و حائز اهمیت هر فرد در جامعه به شمار می رود. امروزه با گسترش روز افزون اختراعات و اکتشافات، تألیفات و محصولات فکری و فرهنگی، حوزه شمول و نفوذ این حقوق نیز به طور چشم گیری، افزایش یافته است. علاوه بر این، در جوامع پیشرفته و دموکراتیک حقوق مالکیت فکری در کنار سایر حقوق فردی و مسلم افراد، مانند حق حیات و حق آزادی قرار گرفته است. قوانین مالکیت فکری در کشور ما ایران، نیز تا حدودی مورد ملاحظه قرار گرفته؛ اما واضح است که در این راستا با چالش ها و مشکلاتی روبه رو است. در این مقاله، قصد داریم به مهمترین چالش، یعنی عدم ثبت ایده ها و پژوهش های موجود، بخصوص در دانشگاهها بپردازیم. فعالیت‌های پژوهشی و تحقیقاتی فراوانی در کشور انجام می‌پذیرد ولی متأسفانه تعداد کثیری از آنها به مرحله تجاری‌سازی و تولید ثروت و ارتقای سطح رفاه عمومی نمی‌رسد. کشفیات و تحقیقات انجام شده در دانشگاه‌ها و مراکز تحقیقاتی عمدتاً به‌ عنوان مالکیت شخص، محسوب می‌شوند؛ اما نتایج تحقیقات به اندازه لازم به جامعه باز نمی‌گردد و قانون مالکیت فکری، با همه مزایایی که دارد، بی‌استفاده باقی می‌ماند. از طرفی بعلت کاستی های موجود در سیستم ثبت اختراع در ایران، افراد خلاق مبتکری که توانایی مالی کافی یا حتی علمی را جهت طراحی و ساخت نمونه ی اولیه آن ندارند دیگر ایده خود را ابراز نمی کنند و گاهی دزدی فکری صورت می گیرد و فرد خلاق یا مبتکر، دلسرد می گردد. نکته جالب تر این است که یک اختراع ثبت شده در سیستم ثبت اختراع ایران، به دفعات با تغییرات جزئی در آن و یا تعویض نام (استفاده از پیشوندها و پسوند هوشمند، خودکار و ...، یا نام انگلیسی و مخفف نام آن) بدون اینکه به کارایی و محتوای آن دقت شود ثبت می گردد. این در حالی است که بعضی از اختراعات، نه بخاطر پیچیدگی بلکه بخاطر ایده ی نابی که در اختراع داشته است می تواند مورد توجه قرار گیرد و حتی به راحتی برای آن سرمایه گزار و فروشنده پیدا کرد. به ‌همین منظور بهتر است طرح استقرار نظام مالکیت فکری در دانشگاه‌ها و مراکز تحقیقاتی اعم از دولتی و خصوصی که سال هاست در مراکز تحقیقاتی و پژوهشی جهان، تجربه شده و دستاوردهای بسیاری را به همراه داشته است، به همراه الزامات آن ارائه ‌شود تا مشکل مربوطه به حداقل رسد. در این مقاله، پس از بررسی ادبیات موضوعی به بررسی قوانین موجود در ایران می پردازیم و در ادامه، نظر دست اندرکاران و کارشناسان مربوطه پیرامون چالش های موجود را بررسی خواهیم کرد و نهایتا به تشریح راه حل پیشنهادی و نتیجه گیری خواهیم پرداخت.

حقوق مالکیت فکری در ایران و پیشنهاد راه حلی برای چالش های موجود Keywords:

حقوق مالکیت فکری در ایران و پیشنهاد راه حلی برای چالش های موجود authors

مهرنوش حسنی

دانشجوی کارشناسی ارشد مهندسی فناوری اطلاعات- گرایش تجارت الکترونیک- د

داود مزینانیان

دانشجوی کارشناسی ارشد مهندسی فناوری اطلاعات- گرایش تجارت الکترونیک- د

محسن واحد

دانشجوی کارشناسی فناوری اطلاعات و ارتباطات- موسسه آموزش عالی روزبه زن

امیر شهپرست

دانشجوی کارشناسی مهندسی تکنولوژی الکترونیک- دانشگاه آزاد

مراجع و منابع این Paper:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این Paper را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود Paper لینک شده اند :
زارعی دولت آبادی، علی‌رضا، (1386)، «مالکیت فکری»، مجله تکفا، شماره ...
غری‌بی، ضرغام، (1382)، «روش‌های حل و فصل بی‌ن المللی اختلافات ...
دکتر مسعودی، علی‌رضا، (1383)، «حقوق مادی و فکری نرم‌افزارهای پدی‌د ...
دکتر آل کجباف، حسی‌ن، (1387)، «بررسی حقوق مالکی‌ت فکری و ...
علم‌خواه، حسن، (1388)، «گزارش برگزاری همای‌ش ملی مالکی‌ت فکری با ...
نشست کارشناسان، (1387)، حق مولف در ای‌ران، فرصت‌ها و چالش‌ها»، ...
سراب پور، سونی‌تا، (1387)، «چالش‌های فضای سای‌بر و مالکی‌ت معنوی ...
Taylor, J.. K., (2006), Intellectual Property, Public Admini stration, NCSU ...
Pamela, S., (1996), The UJ.S. Digital Agenda At The Word ...
Europe s Information Society, (2004), Intellectual Property Rights and Digital ...
Anthony Wayne, E., (2008), Why Protecting Intellectual Property Rights Matters ...
US Department Bureau of Reclamation, Documenting & Reporting Ideas from ...
_ Co-operatives UK, Informal Co-operation and the Generation of Ideas, ...
Global Entrepren eurship and Trademark Owners, Participating Countries, (Copyright 2009), ...
نمایش کامل مراجع

مقاله فارسی "حقوق مالکیت فکری در ایران و پیشنهاد راه حلی برای چالش های موجود" توسط مهرنوش حسنی، دانشجوی کارشناسی ارشد مهندسی فناوری اطلاعات- گرایش تجارت الکترونیک- د؛ داود مزینانیان، دانشجوی کارشناسی ارشد مهندسی فناوری اطلاعات- گرایش تجارت الکترونیک- د؛ محسن واحد، دانشجوی کارشناسی فناوری اطلاعات و ارتباطات- موسسه آموزش عالی روزبه زن؛ امیر شهپرست، دانشجوی کارشناسی مهندسی تکنولوژی الکترونیک- دانشگاه آزاد نوشته شده و در سال 1389 پس از تایید کمیته علمی اولین کنفرانس سالانه مدیریت، نوآوری و کارآفرینی پذیرفته شده است. کلمات کلیدی استفاده شده در این مقاله مالکیت فکری، بانک ایده، حق نشر، حق طبع، حق امتیاز هستند. این مقاله در تاریخ 10 دی 1389 توسط سیویلیکا نمایه سازی و منتشر شده است و تاکنون 8111 بار صفحه این مقاله مشاهده شده است. در چکیده این مقاله اشاره شده است که حق مالکیت فکری، یکی از حقوق اساسی و حائز اهمیت هر فرد در جامعه به شمار می رود. امروزه با گسترش روز افزون اختراعات و اکتشافات، تألیفات و محصولات فکری و فرهنگی، حوزه شمول و نفوذ این حقوق نیز به طور چشم گیری، افزایش یافته است. علاوه بر این، در جوامع پیشرفته و دموکراتیک حقوق مالکیت فکری در کنار سایر ... . برای دانلود فایل کامل مقاله حقوق مالکیت فکری در ایران و پیشنهاد راه حلی برای چالش های موجود با 11 صفحه به فرمت PDF، میتوانید از طریق بخش "دانلود فایل کامل" اقدام نمایید.