بررسی وضعیت خودمراقبتی در زنان مراجعه کننده به مراکز بهداشتی و درمانی
Publish place: Journal of Health Based Research، Vol: 2، Issue: 1
Publish Year: 1395
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: Persian
View: 267
This Paper With 13 Page And PDF Format Ready To Download
- Certificate
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_HBR-2-1_005
تاریخ نمایه سازی: 20 دی 1399
Abstract:
بررسی وضعیت خودمراقبتی در زنان مراجعه کننده به مراکز بهداشتی و درمانی
سحر شیخیزاده اناری١*، حبیبه احمدی پور٢
دریافت مقاله:٩٤/١١/١٨ دریافت مقاله اصلاح شده:٩٥/٠٣/١٩ پذیرش مقاله:٩٥/٠٣/٢٢
١.پزشک عمومی،MPH، گروه پزشکی اجتماعی، دانشکده پزشکی افضلیپور، دانشگاه علوم پزشکی کرمان، کرمان، ایران.
٢. استادیار، مرکز تحقیقات عوامل اجتماعی مؤثر بر سلامت،پژوهشکده آینده پژوهی در سلامت، دانشگاه علوم پزشکی کرمان، کرمان، ایران.
*نویسنده مسؤول:کرمان، انتهای بلوار ٢٢ بهمن، دانشکده پزشکی افضلی پور، گروه پزشکی اجتماعی
تلفن:33257660 -034 Email:ahmadipour@kmu.ac.ir
چکیده:
مقدمه:خود مراقبتی، یکی از ابعاد سبک زندگی سلامت محور است که به معنای پیروی از شیوه زندگی سالم به منظور پیشگیری از بیماریها میباشد. با توجه به اهمیت خودمراقبتی، پژوهش حاضر با هدف بررسی وضعیت خودمراقبتی در زنان مراجعه کننده به مراکز بهداشتی و درمانی شهر کرمان در سال ١٣٩٤ انجام گردید.
روش بررسی:پژوهش حاضر یک مطالعه توصیفی- تحلیلی است که به صورت مقطعی بر روی ٢٤٠ زن مراجعه کننده به مراکز بهداشتی- درمانی شهر کرمان در سال ١٣٩٤انجام گرفت. روش نمونهگیری به صورت چند مرحلهای بود. ابزار جمع آوری دادهها پرسشنامه خودگزارشدهی محقق ساخته بود که بخش اول شامل اطلاعات دموگرافیک و بخش دوم شامل ١٧ سؤال در خصوص خودمراقبتی جسمی و ١٠ سؤال غربالگری بود. آزمون آماری تحلیلی نظیر کای اسکوئر مورد استفاده قرار گرفت. دادهها با نرمافزار آماری SPSSنسخه20 تجزیه و تحلیل گردید.
یافتهها:ابعاد خودمراقبتی جسمی با شغل،درآمد و تحصیلات ارتباط معنیداری نداشتند (٠/٠٥P>). تنها وضعیت خواب در زنان خانهدار بهتر از شاغلین بود (٠/٠٢P= ). در غربالگریها، انجام پاپ اسمیر در زنان شاغل (٠/٠٠٦P= )، با تحصیلات و درآمد بالاتر (٠/٠٠٤P= )و همچنین غربالگری چربی خون در زنان با درآمد بالاتر (٠/٠٠١P= ) بیشتر بود.
بحث و نتیجهگیری:نتایج مطالعه حاضر نشان داد وضعیت فعالیت فیزیکی و همچنین غربالگری سرطانهای شایع در زنان مراجعه کننده به مراکز بهداشتی چندان مطلوب نمیباشد. بنابراین توجه به مداخلات آموزشی جهت ارتقاء آگاهی افراد و همچنین شناخت موانع موجود در این خصوص ضروری به نظر میرسد.
واژگان کلیدی:خودمراقبتی، زنان، غربالگری، مراکز بهداشتی و درمانی
ارجاع:شیخی زاده اناری سحر، احمدی پور حبیبه.بررسی وضعیت خودمراقبتی در زنان مراجعه کننده به مراکز بهداشتی ودرمانی. مجله پژوهشهای سلامت محور ١٣٩٥؛ ٢(١):٦٧-٥٥.
Keywords:
Self-care , Women , Screening , Health Care center , خودمراقبتی , زنان , غربالگری , مراکز بهداشتی و درمانی
Authors
حبیبه احمدی پور
مرکز تحقیقات عوامل اجتماعی موثر بر سلامت ،پژوهشکده آینده پژوهی در سلامت ،دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی کرمان، کرمان ،ایران
سحر شیخی زاده اناری
دانشگاه علوم پزشکی کرمان