اثربخشی یوگادرمانی بر طرح واره های ناسازگار اولیه و ناگویی هیجانی زنان افسرده: یک مطالعه نیمهتجربی
Publish Year: 1399
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: Persian
View: 341
This Paper With 9 Page And PDF Format Ready To Download
- Certificate
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_NMJ-29-2_006
تاریخ نمایه سازی: 22 دی 1399
Abstract:
مقدمه: استفاده از حرکات یوگا به زنان افسرده کمک میکند تا از ذهن و هیجانات خود آگاه شوند و آن را کنترل کنند؛ بنابراین، هدف پژوهش حاضر بررسی اثربخشی یوگادرمانی بر طرحوارههای ناسازگار اولیه و ناگویی هیجانی زنان افسرده شهر تهران بود.
روش کار: روش پژوهش حاضر از نوع نیمهتجربی و پیشآزمون پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری این پژوهش را همۀ زنان افسردۀ مراجعهکننده به مراکز مشاورۀ امید و راه فردا در نیمسال اول سال ۱۳۹۸ شهر تهران تشکیل میداد. روش نمونهگیری، نمونهگیری تصادفی ساده و تعداد نمونهها سی آزمودنی بود که بهطور تصادفی در دو گروه آزمایش (پانزده نفر) و کنترل (پانزده نفر) قرار گرفتند. گروه مداخله در هشت جلسۀ نود دقیقهای و هفتهای یک بار بهطور گروهی یوگا درمانی را آموزش دیدند؛ ولی به گروه کنترل این آموزش داده نشد. پرسشنامههای طرحوارههای ناسازگار یانگ (۲۰۰۵) و ناگویی هیجانی تورنتو (۲۰۰۵) قبل و بعد از اجرای آموزش دربارۀ گروهها اجرا شد. گفتنی است دادهها با روش تحلیل کوواریانس و نرمافزار SPSS نسخه ۲۳ تجزیه و تحلیل و میزان P-value کمتر از ۰/۰۵ معنیدار در نظر گرفته شد.
یافتهها: در متغیر بریدگی و طرد در پیش آزمون گروه مداخله، میانگین و انحراف استاندارد ۲۱/۰۳±۲/۸۵ و در گروه کنترل ۱۶/۴۶±۳/۵۰؛ متغیر بریدگی و طرد در پسآزمون گروه مداخله، میانگین و انحراف استاندارد ۱۵/۵۰±۴/۲۸ و در گروه کنترل ۱۵/۲۸±۳/۲۸؛ متغیر محدودیتهای مختل در پیشآزمون گروه مداخله، میانگین و انحراف استاندارد ۱۲/۶۳±۳/۷۲ و در گروه کنترل ۱۷/۸۰±۳/۳۰؛ متغیر محدودیتهای مختل در پس آزمون گروه مداخله، میانگین و انحراف استاندارد ۱۷/۷۶±۴/۴۳ و در گروه کنترل ۱۷/۹۰±۳/۷۶؛ متغیر ناگویی هیجانی در پیشآزمون گروه مداخله، میانگین و انحراف استاندارد ۳۷/۶۷±۴۹/۸۰ و در گروه کنترل ۳۶/۵۱±۵۲/۸۶؛ و متغیر محدودیتهای مختل در پسآزمون گروه مداخله، میانگین و انحراف استاندارد ۲۳/۷۳±۱۳/۰۶ و در گروه کنترل ۳۷/۳۳±۳/۷۶ بهدست آمد. بین میانگین بریدگی و طرد و محدودیتهای مختل و ناگویی هیجانی پس از ارائه مداخله آموزشی بین دو گروه آزمایش و کنترل تفاوت معنیداری دیده نشد (۰/۰۱
یوگادرمانی میتوان میزان امید و رضایت از زندگی را در زنان افسرده افزایش داد. نتیجهگیری: براساس نتایج بهدستآمده، با شناسایی و اصلاح طرحوارههای ناسازگار اولیه و ناگویی هیجانی ازطریق یوگادرمانی میتوان میزان امید و رضایت از زندگی را در زنان افسرده افزایش داد.
Keywords:
Authors
سحر سعیدی
کارشناسی ارشد، گروه روانشناسی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد رفسنجان، رفسنجان، ایران
فاطمه رباطی
استادیار، گروه روانشناسی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد رفسنجان، رفسنجان، ایران