تاثیر تغییرات اقلیمی بر جریان ورودی به مخازن سدها در شرایط عدم قطعیت (مطالعه موردی: سدهای بوستان و گلستان در حوضه آبریز گرگانرود)
Publish place: Irrigation and Drainage، Vol: 9، Issue: 2
Publish Year: 1394
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: Persian
View: 275
نسخه کامل این Paper ارائه نشده است و در دسترس نمی باشد
- Certificate
- من نویسنده این مقاله هستم
این Paper در بخشهای موضوعی زیر دسته بندی شده است:
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_IDJ-9-2_014
تاریخ نمایه سازی: 25 اردیبهشت 1400
Abstract:
امروزه با افزایش جمعیت و پیشرفت تکنولوژی، استفاده بیرویه از سوختهای فسیلی موجب افزایش انتشار گازهای گلخانهای در اتمسفر شده است. افزایش غلظت این گازها، افزایش متوسط دما و به دنبال آن تغییرات اقلیمی را در پی خواهد داشت. تغییرات اقلیم نیز می تواند بر میزان بارندگی و رواناب تاثیر بسزایی داشته باشد که با توجه به محدودیت منابع آبی در کشور تاثیر مستقیم بر سیاست گذاریهای مدیرت آبی کشور خواهد داشت. در این تحﻘیق، اثر پدیده تغییر اقلیم بر میزان آبدهی رودخانه گرگانرود در حوضه سدهای بوستان و گلستان در استان گلستان بررسی شده است. بدین منظور اطلاعـات خروجی مدلهای گردش عمومی جو شامل مﻘادیر دمای حداقل، دمای حداکثر، ساعت آفتابی و بارندگی، بـرای دوره (۱۴۲۰-۱۳۹۳)، تحـت سـناریوهای انتـشار با بهکارگیری یکی از مشهورترین مدلهای مولد دادههای تصادفی هواشناسی با رویکرد سریها (LARS-WG) ریز مﻘیاس شد. نتایج در مجموع نشاندهنـدهی کـاهش حـدود ۲۰ تا ۲۵ درصدی بـارش و افزایش ۱ تا ۲ درجه ای حرارت سالیانه است. برای بررسی تاثیر این تغییرات بر جریان رواناب در حوضـههای این سدها از شبکه عصبی مصنوعی جهت مدلسازی رابطه بارش-رواناب استفاده شد و مﻘادیر رواناب برای دوره آماری ۱۴۲۰-۱۳۹۳ پیشبینی شد. نتـایج نشاندهندهی کاهش رواناب در حدود ۱۸ درصد در حوضه سد بوستان و ۲۴ درصد در حوضه سد گلستان، در دوره مربوط می باشد. با توجه به اینکه این کاهش عدد قابل توجهی است حوضه نیازمند اجرای سیاستهای سازگاری و بهبود در مدیریت منابع آب است.
Keywords:
Authors
محمد نوری
دانشجوی دکتری مهندسی عمران آب و هیدرولیک، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران
محمد باقر شریفی
دانشیار گروه مهندسی عمران ، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران
مهدی ضرغامی
دانشیار دانشکده مهندسی عمران، دانشگاه تبریز، تبریز، ایران
مراجع و منابع این Paper:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این Paper را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود Paper لینک شده اند :