شناسایی و ارزیابی خطاهای انسانی مانورچی های لکوموتیو ها با استفاده از تکنیک SHERPA: یک مطالعه موردی در پروژه تعمیرات و توسعه بهره برداری ریلی
Publish place: Journal of Ergonomics، Vol: 8، Issue: 4
Publish Year: 1399
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: Persian
View: 464
This Paper With 14 Page And PDF Format Ready To Download
- Certificate
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_IEHFS-8-4_001
تاریخ نمایه سازی: 8 خرداد 1400
Abstract:
زمینه و هدف: با وجود فن آوری های پیچیده در بسیاری از محیط های شغلی، خطاهای انسانی به دلیل منتهی شدن به حوادث ناگوار از اهمیت بالایی برخوردار است. لذا، پیشگیری و محدودساختن پیامدهای ناشی از خطاهای انسانی، شناسایی و علت یابی آن ها ضروری به نظر می رسد. این مطالعه با هدف شناسایی و ارزیابی خطاهای انسانی مانورچیهای لکوموتیوها در پروژه تعمیرات و توسعه بهره برداری ریلی در سال ۱۳۹۸ انجام شده است.
روش کار: در این مطالعه مقطعی به شناسایی و ارزیابی خطاهای انسانی مانورچیهای لکوموتیوها در پروژه تعمیرات و توسعه بهره برداری ریلی مپنا با استفاده از تکنیک SHERPA پرداخته شده است. در ابتدا، با استفاده از روش تجزیه و تحلیل سلسله مراتبی وظیفه، فعالیت های مانورچی ها به وظایف و زیروظایف خود تقسیم گردیده و در مرحله بعد انواع خطاهای انسانی هر یک از وظایف شناسایی و سپس ارزیابی خطاهای انسانی بر اساس دستورالعمل SHERPA انجام شده است.
یافته ها: در مطالعه حاضر ۲۰۶ خطا شناسایی گردید. ۵/۴۸% خطای عملکردی، ۸/۳۹% خطای بررسی/چک، ۲/۱۰% خطای ارتباط و ۵/۱% نیز خطای انتخاب طبقه بندی شد. کمترین و بیشترین خطا مربوط به خطای ناشی از جابجایی لکوموتیو مربوط به تک دیزل گرم (۰/۱۴%) و خطای جابجایی لکوموتیو بر روی چال سرویس (۶/۲۹%) بودند. ۸/۲۳% از خطاهای شناسایی شده دارای سطح ریسک غیرقابل قبول، ۰/۵۱% در سطح ریسک ALARP و ۲/۲۵% در سطح ریسک قابل قبول بودند.
نتیجه گیری: یافته های مطالعه بیانگر این بود که بیشترین ریسک های غیرقابل قبول و ALARP به ترتیب مربوط به خطای بررسی/چک و خطای عملکردی بوده، لذا پیشنهاد می گردد طراحی و اجرای اقدامات کنترلی مربوط به این دو نوع خطا باید در اولویت قرار گیرد.
Keywords:
Human Error , SHERPA Technique , Accident , Locomotive Maneuver. , خطای انسانی , تکنیک SHERPA , حادثه , مانور لکوموتیو .
Authors
فاطمه کرمی
دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران مرکزی
سمیرا قیاسی
Assistant Professor, Department of Environmental Engineering, Central Tehran Branch, Islamic Azad University, Tehran, Iran.
احمد سلطان زاده
دانشگاه علوم پزشکی قم
مراجع و منابع این Paper:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این Paper را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود Paper لینک شده اند :