بررسی اثر ضد ویروسی عصاره آبی و الکلی گزنه دو پایه (Urtica dioica L.) در حذف عامل ویروسی ایجاد کننده موزائیک رز در محیط کشت
Publish Year: 1388
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: Persian
View: 168
This Paper With 11 Page And PDF Format Ready To Download
- Certificate
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_IJMAPR-25-3_011
تاریخ نمایه سازی: 18 مهر 1400
Abstract:
گزنه دو پایه (Urtica dioica L.)، دارای خاصیت درمانی در معالجه بیماریهای مزمن انسان می باشد. در این پژوهش اثر ضد ویروسی عصاره های آبی و الکلی گزنه در مهار ویروسهای بیماری زای ایجاد کننده موزائیک گل رز در محیط کشت مورد بررسی قرار گرفت. تعداد ۵۳۰ نمونه از گونه های مختلف رز دارای علائم موزائیک و یا بدون علائم از مناطق محتلف تهران و حومه جمع آوری شد. نمونه ها توسط آزمونهای سرولوژیک الیزای مستقیم و غیرمستقیم برای عوامل ویروسی موزائیک آرابیس Arabis mosaic virus و لکه حلقوی نکروتیک درختان میوه هسته دار Prunus necrotic ringspot virus مورد بررسی قرار گرفتند. تعداد ۲۰ قلمه از نمونه های رز آلوده به هر دو ویروس به محیط کشت MS انتقال داده شدند. سه غلظت (۰/۵، ۲ و ۵ میلی گرم اسانس ۰/۱ میلی لیتر از محیط کشت) از عصاره های آبی و اتانولی تهیه شده از بافت خشک برگ و ریشه گیاه گزنه به محیط های کشت حاوی قلمه های آلوده اضافه شد. قلمه های تیمار شده ۳۰ روز پس از تیمار از لحاظ غلظت آلودگیهای ویروسی مورد ارزیابی قرار گرفتند. نتایج این بررسی نشان داد که عصاره آبی گزنه در مقایسه با عصاره الکلی از توان بیشتری در مهار عوامل ویروسی موزائیک رز برخوردار است. عصاره های آبی گزنه با غلظتهای ۲ و ۵ و الکلی (اتانول) با غلظتهای mg/ml۵/۰ و mg/ml۲ موجب حذف به ترتیب ۹۰% آلودگی ویروس ArMV و ۴۲% آلودگی PNRSV از قلمه های رز مورد بررسی شدند. نتایج این بررسی نشان می دهد عصاره های آبی و الکی گزنه دارای اثر منفی در تکثیر عوامل ویروسی ایجاد کننده موزائیک در رز می باشند و این احتمال وجود دارد که بتوان جهت عاری سازی گونه های رز از آلودگیهای ویروسی در محیط های کشت از آنها استفاده نمود.
Keywords:
Authors
فرشاد رخشنده رو
استادیار، گروه بیماری شناسی گیاهی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، واحد علوم و تحقیقات دانشگاه آزاد اسلامی
امیر مدرسی
دانشجوی دکترای تخصصی میکروب شناسی، دانشکده علوم زیستی، دانشگاه علوم (USM)، جزیره پنانگ، مالزی
حمیدرضا زمانی زاده
دانشیار، گروه بیماری شناسی گیاهی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، واحد علوم و تحقیقات دانشگاه آزاد اسلامی
مراجع و منابع این Paper:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این Paper را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود Paper لینک شده اند :