بررسی انواع درمانهای سنتی رایج در بلوچستان و سیستان
Publish Year: 1392
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: Persian
View: 205
This Paper With 12 Page And PDF Format Ready To Download
- Certificate
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_JIITM-4-1_007
تاریخ نمایه سازی: 24 آذر 1400
Abstract:
بشر از بدو خلقت با بیماری و اختلالات سلامتی سرو کار داشته است که برای مقابله با آن از روش های گوناگونی استفاده نموده و به تدریج این روش ها را به نسل های بعدی تا به امروز منتقل نموده است شکل گیری طب جدید بر مبنای زیست پزشکی باعث شده بود تا روش های درمانی سنتی روبه فراموشی برود اما ظهور مفاهیمی که مقوله برخورد با بیماری را نه تنها از بعد زیست شناختی بلکه از دید عوامل اجتماعی فرهنگی نیز می نگریست باعث شد تا به تاثیر سایر عوامل موثر بر بیماری ها که چکیده آن در روش های سنتی دیده می شود نیز توجه گردد. سیستان و بلوچستان هم از این قاعده مستثنی نیست شناخت ابعاد ستی برخورد با بیماری ها که در این بررسی مورد توجه بوده می تواند به معرفی وجوه مشترک طب سنتی استان و طب جدید کمک کند و از طرف دیگر نحوه برخورد کارکنان سامانه سلامت مدرن را در جوامع سنتی بهبود ببخشد و در کنار همه این ها اطلاعات دست اول و منحصر به فردی را برای علاقمندان به کارآزمایی بالینی روش های سنتی درمان در منطقه فراهم نماید.
روش شناسی: این بررسی یک بررسی توصیفی در مبحث قوم - پزشکی است که از قواعد مردم نگاری پیروی می کند پاسخگویان ۹۶ نفر از درمان گران سنتی در سطح استان بودند که با روش هدفمند انتخاب شده بودند. ابزار جمع آوری داده ها پرسش نامه نیمه ساختار یافته بود که در کنار آن پرسشگران با مشاهده مستقیم و استفاده از ابزار نگارشی به ثبت دیده ها و شنیده های خود پرداختند. در مواردی نیز از ضبط صوت و دوربین برای ثبت مشاهدات استفاده شده است.
یافته ها: در حوزه تحقیق بیش از ۲۰ روش درمانی کاملا متمایز مورد بررسی قرار گرفتند برخی از این روش ها جزو درمان های خانگی طبقه بندی می شوند و برخی دیگر توسط گروهی از درمانگران با یک درمان گر خاص قابل ارائه هستند. برای هر روش درمانی اطلاعات دست اولی در زمینه نوع درمان، ابزار مورد استفاده در هر روش، نحوه درمان، مراسم آئینی هر روش و داروی مورد استفاده در هر درمان ثبت و ضبط شده است .
نتیجه گیری: در مورد اقدامات درمانی منطبق با پزشکی مدرن علاوه بر آن که باید نسبت به تقویت آن ها اقدام کرد به نظر می رسد در برخی موارد می توان از بعضی از تجربیات طب سنتی حتی بعنوان مکمل یا جایگزین در پروتکل های مدرن ستفاده نمود. بدیهی است برای گذر کردن از رفتارهای مخالف و زیان رساننده با توجه به اینکه این رفتارها ریشه در باورهای مردم دارد باید از برخورد رویارو و حذفی احتراز کرد و در مورد رفتار های خنثی نیز نباید حساسیت نشان داد بلکه بایستی از کنار آن ها با دیده اغماض گذشت .
Keywords:
traditional healer , balochistan , cyrrent traditional treatment , درمان گران سنتی , سیستان و بلوچستان , روش های رایج درمان سنتی زاهدان