معانی طرح وارهای حروف اضافه «برای» و «تا» در توضیح دستوریشدگی ثانویهآنها
Publish place: Researches in Linguistics، Vol: 13، Issue: 1
Publish Year: 1400
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: Persian
View: 308
This Paper With 24 Page And PDF Format Ready To Download
- Certificate
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_JRLU-13-1_004
تاریخ نمایه سازی: 2 دی 1400
Abstract:
پژوهش حاضر کوششی است معنیشناختی، برای تحلیل معانی طرح وارهای حروف اضافه «برای» و «تا» با رویکردی درزمانی در دورهای تقریبا پنجاه ساله از ۱۳۴۵ تا ۱۳۹۶، به منظور توضیح تغییرات مفهومشناختی و روند دستوریشدگی آنها. در این مقاله دستوریشدگی ثانویه حروف مذکور با استناد به طرحوارههای تصوری که امکان تبیینی شناختی را فراهم کردهاند، توضیح داده شده است. برای دست یافتن به چنین تحلیلی، معانی هریک از حروف اضافه یاد شده به شیوه کتابخانه ای و از فرهنگ های سخن، دهخدا و کتاب های دستورزبان فارسی استخراج شد و پس از تحلیل آن ها با استفاده از روش تحلیل مولفه ای معنی و با ذکر طرح وارههای تصوری متداعی با معانی این حروف اضافه، دامنه تغییرات مفهومشناختی آن ها طی دستوریشدگی ثانویه بررسی شده است؛ به این ترتیب که با تعیین مولفه معنایی ثابت و تکرارشونده و نیز طرح واره تکرارشونده مرتبط با معانی دادههای مورد بررسی درباره چندمعنایی و دستوریشدگی ثانویه آن ها به صورت مستدل توضیح داده شده است. معنای سرنمونی و معانی حاشیه ای هریک از حروف اضافه مدنظر با کمک روش تایلر و ایوانز (۲۰۰۳) تعیین شده است. توصیف و تبیین چندمعنایی حروف اضافه «برای» و «تا» در نتیجه دستوریشدگی ثانویه آن ها بر اساس معانی طرحوارهای این حروف از جنبههای نوآورانه این پژوهش به شمار میرود. بررسی معنیشناختی حروف نشان میدهند مولفه معنایی ثابت و تکرارشونده در دستوریشدگی «برای» هدف است و در دستوریشدگی «تا» مقصد است. طرح واره مرتبط با هر دوی آن ها نیز مقصد است. همچنین، هر دو حرف اضافه تغییر مقولهگذر داشتهاند و معانی آن ها در پی دستوریشدگی ثانویه انتزاعیشدگی را نیز پشت سر گذاشته است.
Keywords:
Authors
سپیده عبدالکریمی
استادیار زبانشناسی، گروه آموزشی زبانشناسی، دانشکده ادبیات و علوم انسانی، دانشگاه شهید بهشتی/ تهران، ایران
سارا بابایی فلاح
دانش آموخته آزفا در مقطع کارشناسی ارشد از گروه زبان‏شناسی، دانشکده ادبیات و علوم انسانی، دانشگاه شهید بهشتی، تهران، ایران
مراجع و منابع این Paper:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این Paper را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود Paper لینک شده اند :