بررسی ارتباط شایستگی فرهنگی، سلامت و حمایت اجتماعی با نگرش نسبت به اهدای عضو: نقش میانجی مسئولیت پذیری اجتماعی
Publish place: Journal of Nursing Education، Vol: 6، Issue: 6
Publish Year: 1396
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: Persian
View: 226
This Paper With 10 Page And PDF Format Ready To Download
- Certificate
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_JNE-6-6_007
تاریخ نمایه سازی: 4 دی 1400
Abstract:
مقدمه: فرهنگسازی اهدای عضو از اهداف اصلی آموزش پرستاری میباشد. لذا این مطالعه با هدف تعیین ارتباط شایستگی فرهنگی، سلامت و حمایت اجتماعی با نگرش نسبت به اهدای عضو با میانجیگری مسئولیتپذیری اجتماعی انجام گرفته است.
روش کار: روش پژوهش، توصیفی مبتنی بر مدل معادلات ساختاری بر روی ۳۶۹ نفر از افراد دارای کارت اهدای عضو ساکن در استانهای شمال غرب کشور (زنجان، اردبیل و آذربایجان شرقی و غربی) در سال ۱۳۹۵ که به روش نمونهگیری تصادفی ساده انتخاب شدند، انجام گردید. برای جمعآوری اطلاعات از پرسشنامه نگرش به اهدای عضو Tihana و همکاران، پرسشنامه شایستگیهای فرهنگی Perng و Watson، پرسشنامه سلامت اجتماعی Keyz، مقیاس حمایت اجتماعی قاسمی پور و جهانبخش گنجه و مقیاس مسئولیتپذیری اجتماعی Mergler و Shield استفاده شد. داده ها با استفاده از ضریب همبستگی Pearson و Bootstrap از طریق نرم افزارهای SPSS و AMOS نسخه ۲۲ در سطح معنیداری (۰۵/۰>P) تجزیه و تحلیل شد.
یافته ها: یافتهها حاکی از برازش مدل بوده و ارتباط مستقیم متغیرهای شایستگی فرهنگی (۲۳/۰=β و ۰۴/۰>P)، سلامت اجتماعی (۷۰/۰ =β و ۰۱/۰> P)، حمایت اجتماعی (۵۷/۰=β و ۰۱/۰> P) و مسئولیت پذیری اجتماعی (۶۰/۰= βو ۰۰۱/۰>P) با نگرش نسبت به اهدای عضو معنادار به دست آمد. ارتباط غیر مستقیم شایستگی فرهنگی(۳۵/۰=β و ۰۵/۰>P)، سلامت اجتماعی (۳۵/۰=β و ۰۰۰/۰>P) و حمایت اجتماعی (۳۶/۰=β و ۰۰۱/۰>P) با نگرش نسبت به اهدای عضو به واسطهی مسئولیتپذیری اجتماعی معنادار بودند (۰۵/۰>P). در مجموع ۷۲ درصد از واریانس نگرش نسبت به اهدای عضو از طریق متغیرهای مدل پژوهش تبیین شد.
نتیجهگیری: با توجه به یافتههای مطالعه به نظر می رسد با تقویت شایستگی فرهنگی، سلامت اجتماعی، حمایت اجتماعی و مسئولیت پذیری اجتماعی افراد، خصوصا بیماران و همراهان، از طریق آموزشهای فردی و گروهی توسط پرستاران،،میتوان نگرش مثبت افراد نسبت به اهدای عضو را افزایش داد و نیازمندی به پیوند عضو را برطرف نمود.
Keywords:
Authors
لطفعلی خانی
Islamic Azad University of Dehagan, Iran
منصور حقیقتیان
Islamic Azad University of Dehagan, Iran
رضا اسماعیلی
Department of Sociology, Islamic Azad University of Khorasgan, Khorasgan, Iran
مراجع و منابع این Paper:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این Paper را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود Paper لینک شده اند :