توسعه اقتصادی و کیفیت زیست محیطی (مطالعه موردی ایران)
Publish place: 6th Symposium of Iranian Society of Environmentalists
Publish Year: 1385
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: Persian
View: 1,766
متن کامل این Paper منتشر نشده است و فقط به صورت چکیده یا چکیده مبسوط در پایگاه موجود می باشد.
توضیح: معمولا کلیه مقالاتی که کمتر از ۵ صفحه باشند در پایگاه سیویلیکا اصل Paper (فول تکست) محسوب نمی شوند و فقط کاربران عضو بدون کسر اعتبار می توانند فایل آنها را دریافت نمایند.
- Certificate
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
IRSEN06_033
تاریخ نمایه سازی: 18 مرداد 1385
Abstract:
در دهه های اخیر بحث ارتباط میان توسعه اقتصادی و کیفیت زیست محیطی به یکی از موضوعات چال شبرانگیز در حوزه اقتصاد محیط زیست تبدیل شده است و در این راستا ویرایشهای مختلفی از
بحث توسعه پایدار معرفی و مبنای عمل قرار گرفته است. نقط هنظرات مطرح شده در این حوزه را میتوان در دو گروه مجزا طبقه بندی نمود. در گروه اول عده ای بر این اعتقادند که اصولا فرایند توسعه اقتصادی با تخریب زیست محیطی قرین میباشد. چرا که اصولا تولید و ایجاد ارزش افزوده در بخشهای مختلف اقتصادی ضایعات و پسماندهایی بجای میگذارد که در کنار استخراج (و به عبارتی تخلیه) منابع طبیعی باعث تخریب محیط زیست میگردد. گروه دیگر بر این اعتقادند که فرایند توسعه اقتصادی باعث بهبود کیفیت محیط زیست می شود. این گروه در توجیه ادعای خود استدلال می کنند که اصولا توسعه اقتصادی باعث می شود جوامع (توسعه یافته) با خدمات زیست محیطی بعنوان یک کالای پرکشش برخورد نمایند و با افزایش درآمد (سرانه) تقاضای خدمات زیست محیطی جوامع افزایش یابد. گروه اول عمدتًا به شواهد تجربی تا اواسط دهه ١٩٩٠ و گروه دوم به شواهد تجربی نیمه دوم دهه ١٩٩٠ به بعد استناد میکنند که این مباحث اساس بحث منحنی زیست محیطی کوزنتز می باشد. در مطالعه حاضر تلاش می شود بحث فوق (ارتباط میان توسعه اقتصادی و کیفیت زیست محیطی) در ایران با رویکرد اقتصاد محیط زیست مورد بررسی قرار گیرد. بدین منظور در دوره زمانی ٨٠ ١٣٥٠ و در قالب مبانی نظری موجود از روشهای اقتصادسنجی بهره گرفته میشود. نتایج کار ارتباط میان توسعه اقتصادی و کیفیت زیست محیطی را در ایران تبیین می نماید، ضمن آنکه نیم نگاهی نیز به سایر متغیرهای برونزای اثرگذار بر این موضوع خواهد داشت.
Authors
امیرحسین مزینی
عضو هیات علمی دانشگاه تربیت مدرس
نیلوفر مرادحاصل
دانشجوی دکتری اقتصاد دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات