سنجش سواد سلامت زنان ایرانی مبتلا به سرطان پستان (HELBA): طراحی و روانسنجی پرسشنامه

Publish Year: 1396
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: Persian
View: 189

This Paper With 8 Page And PDF Format Ready To Download

  • Certificate
  • من نویسنده این مقاله هستم

این Paper در بخشهای موضوعی زیر دسته بندی شده است:

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این Paper:

شناسه ملی سند علمی:

JR_PAHM-16-3_009

تاریخ نمایه سازی: 4 اردیبهشت 1401

Abstract:

مقدمه: با توجه به تاثیر بسزای سرطان پستان بر روی ابعاد مختلف زندگی، بررسی سطح سواد سلامت بیماران جهت ارتقای سلامت مبتلایان به این بیماری در مداخلات مفید به نظر می رسد. این مطالعه با هدف طراحی و روان سنجی ابزار اختصاصی سنجش سواد سلامت زنان مبتلا به سرطان پستان انجام شد. مواد و روش کار: گویه های پرسشنامه طبق تعاریف معتبر ارائه شده برای سواد سلامت در پنج حیطه خواندن، دسترسی، درک، ارزیابی و تصمیم گیری طراحی شد. ابتدا روایی محتوایی کیفی و کمی (شاخص روایی محتوا و نسبت روایی محتوا) پرسشنامه با نظر متخصصان ذی ربط بررسی شده و اصلاحات لازم اعمال شد. سپس پرسشنامه روایی صوری کیفی و کمی (امتیاز تاثیر ) با نظر مخاطبان مورد ارزیابی قرار گرفت. در مرحله بعد با تکمیل پرسشنامه توسط ۲۲۵ تن از زنان مبتلا به سرطان پستان روایی ساختاری ابزار با انجام تحلیل عاملی اکتشافی بررسی شد. در انتها برای بررسی پایایی پرسشنامه ضریب آلفای کرونباخ برای هر یک از ابعاد محاسبه شد. یافته ها: پرسشنامه ۳۶ گویه ای در پنج حیطه خواندن، دسترسی، درک و فهم، ارزیابی/قضاوت و تصمیم گیری/رفتار طراحی شده، در مرحله بررسی روایی محتوایی کیفی اصلاح و ۲ گویه آن حذف شد. برای بررسی روایی محتوایی کمی، نسبت روایی و شاخص روایی گویه ها محاسبه شد که با توجه به مطلوب بودن مقادیر ذی ربط کلیه گویه ها در پرسشنامه باقی ماند. همچنین پس از انجام روایی صوری کیفی، مقادیر محاسبه شده برای میزان ضریب تاثیر هر یک از گویه ها (روایی صوری کمی) مطلوب تشخیص داده شده و در نهایت ابزار از نظر روایی محتوایی و صوری مورد تایید قرار گرفت. نتایج تحلیل عاملی اکتشافی نیز نشان داد که پرسشنامه با ۵ عامل مجزا و ۳۴ گویه و پوشش ۶۴/۹۸% از پراکندگی داده ها از روایی سازه مطلوبی برخوردار است. بحث و نتیجه گیری: با توجه به نتایج به دست آمده، پرسشنامه مورد نظر قابلیت استفاده برای سنجش سواد سلامت در زنان مبتلا به سرطان پستان را دارد.  

Authors

سهیلا خلیلی پایین دزایی

Faculty of Medical Sciences, Tarbiat Modares University, Tehran, Iran

محمود طاووسی

Health Metrics Research Center, Iranian Institute for Health Sciences Research, ACECR, Tehran, Iran

لیدا مقدم بنائم

Faculty of Medical Sciences, Tarbiat Modares University, Tehran, Iran

مراجع و منابع این Paper:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این Paper را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود Paper لینک شده اند :
  • Pourkiani M, Hazrati M, Abbaszadeh A, Jafari P, Sadeghi M, ...
  • Turner J, Hayes S, Reul-Hirche H. Improving the physical status ...
  • http://www.healthypeople.gov/۲۰۱۰/document/pdf/uih/۲۰۱۰uih.pdf ۲۰۱۷]۸. Koay K, Schofield P, Gough K, Buchbinder R, ...
  • نمایش کامل مراجع