اثر ارقام مختلف سیب زمینی روی شاخص های زیست شناسی و ریخت شناسی سوسک برگ خوار سیب زمینیLeptinotarsa decemlineata Say. (Col.: Chrysomelidae)
Publish place: Journal of Vegetables Sciences، Vol: 5، Issue: 2
Publish Year: 1400
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: Persian
View: 165
This Paper With 13 Page And PDF Format Ready To Download
- Certificate
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_IUVS-5-2_009
تاریخ نمایه سازی: 11 اردیبهشت 1401
Abstract:
سوسک برگ خوار سیب زمینی Leptinotarsa decemlineata (Say)، یکی از مهمترین آفات سیب زمینی در بسیاری از نقاط دنیا است که با تغذیه از برگ ها و ساقه های سیب زمینی ایجاد خسارت می کند. در این پژوهش شاخص های زیست شناسی و ریخت شناسی این آفت روی چهار رقم زراعی آگریا، استیما، بریجت و دلیکات در شهرستان نقده در سال ۱۳۹۷ مطالعه شد. نتایج نشان داد طولانی ترین دوره نمو لاروی، شفیرگی و مجموع دوره های لاروی و شفیرگی به ترتیب با میانگین ۰۷/۱۵، ۹۰/۱۲ و ۹۷/۲۷ روز در روی رقم دلیکات اتفاق افتاد. بیشترین تلفات دوره نموی لاروی و شفیرگی با میانگین ۷۸/۵۷ درصد روی رقم بریجت مشاهده شد. کمترین عرض کپسول سر لاروهای سنین اول، دوم و سوم به ترتیب با میانگین ۵۹/۰، ۰۱/۱ و ۵۵/۱ میلی متر روی ارقام بریجت، دلیکات و بریجت مشاهده گردید. کمترین طول و عرض حشرات کامل ماده به ترتیب با میانگین ۶۰/۱۰ و ۴۴/۶ میلی متر روی رقم دلیکات و کمترین طول و عرض حشرات کامل نر به ترتیب با میانگین ۰۴/۱۰ و ۰۷/۶ میلی متر روی ارقام بریجت و دلیکات مشاهده گردید. کمترین وزن لاروهای سنین اول تا چهارم به ترتیب با میانگین ۹۹/۰، ۱۷/۴، ۲۰/۲۳ و ۶۷/۸۵ میلی گرم روی ارقام بریجت، بریجت، دلیکات، دلیکات و کمترین وزن حشرات کامل ماده و نر به ترتیب با میانگین ۳۳/۱۵۹ و ۱۳۵ میلی گرم روی رقم دلیکات مشاهده شد. بر اساس نتایج این پژوهش، ارقام دلیکات و بریجت در مقایسه با ارقام آگریا و استیما از مطلوبیت کمتری برای سوسک برگ خوار سیب زمینی برخوردار بودند.
Keywords:
Authors
اکبر قاسمی کهریزه
استادیار گروه گیاه پزشکی، دانشکده کشاورزی، واحد مهاباد، دانشگاه آزاد اسلامی، مهاباد، ایران
مراجع و منابع این Paper:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این Paper را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود Paper لینک شده اند :