بررسی تاثیر پیش تیمارهای رطوبتی- حرارتی بر خواص کاربردی چوب فشرده سازی شده

Publish Year: 1401
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: Persian
View: 89

This Paper With 16 Page And PDF Format Ready To Download

  • Certificate
  • من نویسنده این مقاله هستم

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این Paper:

شناسه ملی سند علمی:

JR_JWFST-29-1_002

تاریخ نمایه سازی: 6 تیر 1401

Abstract:

سابقه و هدف: چوب بعنوان یک ماده احیاءپذیر، با دارا بودن مزایای متنوع همواره دارای مصارف مختلفی در جامعه انسانی بوده است. با این وجود، این حقیقت که چوب یک ماده طبیعی است و از گونه های مختلفی تهیه می گردد، محدودیت هایی را در خواص (جذب رطوبت، تغییرات ابعادی، تخریب توسط عوامل مخرب زیستی، تخریب توسط اشعه ماورای بنفش و هوازدگی و ...) و کاربرد آن ایجاد می نماید؛ لذا این ماده طبیعی ممکن است برای بدست آوردن عملکرد و کاربرد مورد نظر نیاز به اصلاح و تغییر ساختاری داشته باشد. یکی از روش های اصلاح چوب های سبک، افزایش دانسیته آن با استفاده از فرایند فشرده سازی می باشد که غالبا خواص مکانیکی چوب را بهبود می بخشد. اما در فرایند فشرده سازی، چوب تمایل به بازگشت به حالت اولیه دارد. برای تعدیل بازگشت فنری و بهبود ثبات ابعادی چوب مطالعات و تحقیقات متعددی صورت پذیرفته است، ولی تا کنون روش مناسبی که بتواند میزان بازگشت فنری را بطور موثر کاهش داده و یا کنترل نماید و سبب پایداری ابعادی گردد ارائه نشده است. لذا این بررسی با بکارگیری پیش تیمارهای گرمآبی- حرارتی سعی در بهبود خواص فیزیکی و مکانیکی چوب صنوبر دارد؛ ضمن آن که به ارزیابی تاثیر روش نوین بکار گرفته شده بر کنترل بازگشت فنری و پایداری ابعادی نیز می پردازد.مواد و روش ها: در این بررسی نمونه های مورد نظر از گونه چوبی صنوبر (Populous deltoides) تهیه شدند. چوب صنوبر ابتدا در آزمایشگاه چوب و کاغذ مجتمع تحقیقاتی البرز به الوار تبدیل گردید و سپس قطعاتی با ابعاد ۴۵×۷×۲/۴ سانتی متر مکعب (طولی×مماسی×شعاعی) از آنها تهیه شد. در این بررسی به منظور پیش تیمار اولیه چوب صنوبر از آب جوش ۱۰۰ درجه سانتی گراد استفاده شد. زمان تیمار گرمآبی در سه سطح صفر، ۶۰ و ۱۲۰ دقیقه در نظر گرفته شد. در مرحله بعد با استفاده از پرس گرم، دومین پیش تیمار و سپس عملیات فشرده سازی نمونه های تیمار شده در راستای شعاعی و با ضریب فشردگی ۴۰ درصد انجام گرفت. میزان فشار پرس ۵۰ کیلوگرم بر سانتی متر مربع و زمان پرس ۶۰ و ۹۰ دقیقه در نظر گرفته شد. همچنین از سه دمای پرس ۱۶۰، ۱۸۰ و ۲۰۰ درجه سانتی گراد استفاده گردید. آزمون های فیزیکی شامل اندازه گیری گرادیان دانسیته و بازگشت فنری نمونه ها پس از متعادل سازی بودند. مقاومت به ضربه و مقاومت به فشار موازی الیاف نیز از آزمون های مکانیکی می باشند که مورد ارزیابی قرار گرفتند. جهت تجزیه و تحلیل آماری نیز از آزمون فاکتوریل و در قالب طرح کاملا تصادفی استفاده شد. تجزیه و تحلیل نتایج با استفاده از نرم افزار SPSS انجام شد و مقایسه میانگین ها با استفاده از آزمون چند دامنه ای دانکن مورد بررسی قرار گرفت.یافته ها: بررسی نتایج و مقایسه آن با سایر تحقیقات نشان دادند که با بکارگیری این فرایند می توان به خواص فیزیکی و مکانیکی قابل قبولی در نمونه ها دست یافت؛ به طوری که این فرایند می تواند سبب گرادیان دانسیته کمتر و ایجاد بافت همسان در نمونه ها گردد. همچنین نتایج بیانگر کاهش میزان بازگشت فنری پس از پرس و نیز پس از متعادل سازی نمونه ها بودند. خواص مکانیکی نمونه ها از جمله مقاومت به ضربه و مقاومت فشاری موازی الیاف نیز در اثر این فرایند بهبود یافت.نتیجه گیری: فرایند فشرده سازی گونه های چوبی سبک همراه با پیش تیمارهای رطوبتی- حرارتی سبب بهبود خواص فیزیکی و مکانیکی می گردد و دامنه کاربرد چوب های سبک را وسعت می بخشد.

Authors

رضا حاجی حسنی

استادیار، بخش تحقیقات علوم چوب و فرآورده های آن، موسسه تحقیقات جنگل ها و مراتع کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، تهران، ایران.

سامان قهری

استادیار، بخش تحقیقات علوم چوب و فرآورده های آن، موسسه تحقیقات جنگل ها و مراتع کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، تهران، ایران

مراجع و منابع این Paper:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این Paper را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود Paper لینک شده اند :
  • ۱.Alvira, P., Tomás-Pejó, E., Ballesteros, M., and Negro, M.J. ۲۰۱۰. ...
  • ۲.American Society for Testing of Materials, ASTM D ۱۴۳-۰۹. ۲۰۱۴. ...
  • ۳.Anshari, B., Guan, Z.W., Kitamori, A., Jung, K., Hassel, I., ...
  • ۴.Assor, C., Placet, V., Chabbert, B., Habrant, A., Lapierre, C., ...
  • J. of Agricultural and Food. Chemistry.۵۷: ۶۸۳۰-۶۸۳۷ ...
  • ۵.Biswas, A.K., Yang, W., and Blasiak, W. ۲۰۱۱. Steam pretreatment ...
  • ۶.Gong, M., Lamason, C., and Li, L. ۲۰۱۰. Interactive effect ...
  • ۷.González-Peña, M.M., Breese, M.C., and Hill, C.A.S. ۲۰۰۴. Hygroscopicity in ...
  • ۸.Hajihassani, R. ۲۰۱۷. Evaluation of physical and mechanical properties of ...
  • ۹.Hakkou, M., Pétrissans, M., Zoulalian, A., and Gérardin, P. ۲۰۰۵. ...
  • ۱۰.Kaymakci, A., and Bayram, C. ۲۰۲۱. Evaluation of heat treatment ...
  • ۱۱.Lam, P.S. ۲۰۱۱. Steam explosion of biomass to produce durable ...
  • ۱۲.Militz, H. ۲۰۰۲. Thermal treatment of wood. European processes and ...
  • ۱۳.Mitchell, P.H. ۱۹۸۸. Irreversible property changes of small loblolly pine ...
  • ۱۴.Mohebby, B., Sharifnia-Dizboni, H.,and Kazemi-Najafi, S. ۲۰۰۹. Combined hydro-thermo-mechanical modification ...
  • ۱۵.Navi, P., and Sandberg, D. ۲۰۱۱. Thermo-hydro-mechanical processing of wood. ...
  • ۱۶.Pelit, H., and Yorulmaz, R. ۲۰۲۱. Influence of densification on ...
  • نمایش کامل مراجع