سنجش آفلاتوکسین M۱ در شیر گاوداری های سنتی منطقه زنجان در طول یک سال
Publish place: Research on Animal Production، Vol: 12، Issue: 34
Publish Year: 1400
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: Persian
View: 225
This Paper With 7 Page And PDF Format Ready To Download
- Certificate
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_RAP-12-34_015
تاریخ نمایه سازی: 26 تیر 1401
Abstract:
چکیده مبسوط
مقدمه و هدف: نگرانیها در ارتباط با سموم قارچی در شیر و فرآورده های آن جهانی است و مراکز کنترل کیفی محصولات دامی به طور مداوم آنها را کنترل و پایش میکنند و در صورت وجود مقادیر بیش از حد مجاز، عرضه کنندگان اخطار دریافت میکنند. آفلاتوکسین ها مواد سمی تولید شده روی فرآورده های کشاورزی هستند که برخی از آنها اثرات جهش زایی و سرطان زایی دارند. این مواد ترکیبات ثانویه قارچ ها هستند که از نظر ساختمان شیمیایی و منشاء تولید و اثرات بیولوژیکی متفاوت هستند. بازده انتقال آفلاتوکسین B۱ از خوراک به M۱ در شیر در گاوهای کم تولید ۱ تا ۲ درصد و در گاوهای پرتولید، تا ۶ درصد گزارش شده است که با توجه به افزایش تولید شیر گاوهای امروزی اهمیت آن بیشتر نیز خواهد شد. لزوم توجه به این سموم و پایش مداوم آنها بایستی از برنامه های اصلی بخش نظارت و کنترل کیفی فرآوردهای کشاورزی و دامی باشد. پژوهش حاضر به منظور ارزیابی و پایش سم آفلاتوکسین M۱ در شیر ارسالی به سکوهای جمع آوری شیر در شهرستان زنجان طی چهار فصل سال انجام شد.
مواد و روش ها: نمونه گیری شیر از سکوهای جمع آوری به طور تصادفی در یکی از روزهای هر فصل انجام شد. نمونه ها سانتریفیوژ شدند و لایه چربی رویی برداشته شد و شیر باقیمانده در فریزر نگهداری شد. پس از یخ گشایی غلظت آفلاتوکسین M۱ در شیر باقی مانده با روش الایزای رقابتی تعیین شد. داده های به دست آمده در فصول مختلف در قالب طرح کاملا تصادفی آنالیز آماری شدند.
یافته ها: نتایج نشان داد که همه نمونه ها به سم آلوده بودند، ولی میزان آلودگی از حد مجاز جهانی (ng/L ۵۰۰) کمتر بود. ۱۸/۵ درصد از نمونه ها، غلظتی بیشتر از حد مجاز اروپا (ng/L ۵۰) داشتند که کمترین میزان آلودگی در فصل بهار (صفر درصد) و بیشترین میزان در فصل زمستان (۳۵/۳ درصد) ثبت شد. هیچ یک از نمونه ها غلظتی بالاتر از حد مجاز جهانی و ایران را نداشتند. میانگین غلظت سم در کل نمونه ها ۴۴ (۱۶ تا ۱۲۹) و در بهار، تابستان، پاییز و زمستان به ترتیب ۲۵، ۵۲، ۳۴ و ۶۴ نانوگرم در لیتر بود.
نتیجه گیری: نتایج نشان داد که میانگین غلظت سم آفلاتوکسین M۱ در شیر نمونه های ارزیابی شده کمتر از حد مجاز جهانی بود ولی به دلیل آلودگی تعدادی از نمونه ها به ویژه در فصل زمستان توجه به کنترل و پایش مداوم شیر و توصیه های ویژه به عرضه کنندگان ضرورت دارد.
Keywords:
Authors
حمیدرضا میرزایی الموتی
University of Zanjan
بهنام رستمی
University of Zanjan
بهمن فرجمند
University of Zanjan
مینا وزیری گهر
Senior researcher at Ati Zist Dam Co, Zanjan Technology Incubator, University of Zanjan
عباس بهاری
research institute of modern biological techniques, University of Zanjan
کامیلا ولی پور
veterinary administration office of Zanjan
مراجع و منابع این Paper:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این Paper را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود Paper لینک شده اند :