اثرات کشندگی حشره کش های دلتامترین، اسپینوساد، پیریدالیل و پیریمیفوس متیل روی لاروهای سن سوم مگس گوشت (Lucilia sericata; Dip: Calliphoridae)

Publish Year: 1401
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: Persian
View: 139

This Paper With 9 Page And PDF Format Ready To Download

  • Certificate
  • من نویسنده این مقاله هستم

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این Paper:

شناسه ملی سند علمی:

JR_JVR-77-2_003

تاریخ نمایه سازی: 28 شهریور 1401

Abstract:

زمینه مطالعه: مگس گوشت (Lucilia sericata; Diptera: Calliphoridae) انگل خارجی حیوانات اهلی و عامل بیماری میاز می باشد که در انتقال برخی عوامل بیماریزای باکتریایی نقش دارد. یکی از متداول ترین روش ها برای مبارزه با این آفت، استفاده از حشره کش های شیمیایی است که اخیرا جمعیت های مقاوم L. sericata نسبت به برخی حشره کش ها گزارش شده است. لذا شناسایی و توصیه حشره کش های جدید و کم خطر برای انسان و محیط زیست از اهمیت بالایی برخوردار است.هدف: مطالعه حاضر با هدف ارزیابی سمیت حشره کش های دلتامترین، اسپینوساد، پیریدالیل و پیریمیفوس متیل روی لاروهای سن سوم L. sericata انجام شد.روش‎کار: آزمون های زیست سنجی با روش غوطه ورسازی لاروها در غلظت هایی از حشره کش ها که باعث مرگ ومیر بین ۱۰ تا ۹۰ درصد از لاروها گردید، به صورت آزمایش فاکتوریل در قالب طرح بلوک کامل تصادفی انجام شد. همچنین متوسط غلظت کشنده (LC۵۰) بر اساس تجزیه پروبیت داده های زیست سنجی روی لاروهای سن سوم برای حشره کش های مورد بررسی تعیین شد.نتایج: تجزیه واریانس و مقایسه میانگین درصد تلفات لاروهای سن سوم در سطح احتمال ۱ درصد معنی دار شد. بنابر نتایج مطالعات زیست سنجی، مقادیر LC۵۰ برآورد شده برای دلتامترین، اسپینوساد، پیریدالیل و پیریمیفوس متیل به ترتیب ۴۹/۱۸۶، ۸۸/۲۶، ۰۸/۸۵ و ۹۷/۱۳۴ پی پی ام بود و بر همین اساس، دو حشره کش اسپینوساد و پیریدالیل بیشترین اثر کشندگی و دلتامترین کمترین اثر سوء روی لاروهای سن سوم مگس گوشت داشتند.نتیجه­گیری نهایی: اسپینوساد به عنوان یک حشره کش نسبتا جدید، با سمیت بسیار کم برای پستانداران و دیگر موجودات غیرهدف، بالاترین تاثیر کشندگی را بر لاروهای مگس گوشت نشان داد و می تواند جایگزین مناسبی برای حشره کش های قدیمی در کنترل این آفت باشد.

Authors

سپیده فراهانی

دانش آموخته دانشگاه آزاد اسلامی واحد اصفهان (خوراسگان)، اصفهان، ایران

علیرضا جلالی زند

گروه گیاه پزشکی و حشره شناسی، واحد اصفهان (خوراسگان)، دانشگاه آزاد اسلامی، اصفهان، ایران

اسماعیل محمودی

گروه گیاه پزشکی و حشره شناسی، واحد اصفهان (خوراسگان)، دانشگاه آزاد اسلامی، اصفهان، ایران

مراجع و منابع این Paper:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این Paper را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود Paper لینک شده اند :
  • Siwar B, Latifa M, Nawel B, Aicha R, Souha H, ...
  • Williams K, Villet M. Morphological identification of Lucilia sericata, Lucilia ...
  • Naqqash MN, Gokce A, Bakhsh A, Salim M. Insecticide resistance ...
  • Khan HAA. Spinosad resistance affects biological parameters of Musca domestica ...
  • نمایش کامل مراجع