بررسی میزان جذب ذرات معلق کوچک تر از ۵/۲ میکرون توسط فیلتر های خودرو و بهبود کیفیت جذب این فیلتر ها با استفاده از نانوالیاف پلیمری و کامپوزیتی
Publish place: Environmental Science and Technology، Vol: 23، Issue: 12
Publish Year: 1400
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: Persian
View: 301
This Paper With 14 Page And PDF Format Ready To Download
- Certificate
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_ESTJ-23-12_006
تاریخ نمایه سازی: 12 مهر 1401
Abstract:
زمینه و هدف: ذرات معلق یکی از آلاینده های اصلی هوا مخصوصا در کشورهای در حال توسعه می باشند. بخشی از این ذرات به دلیل قطر کوچک خود، توسط بدن جذب شده و در نهایت وارد سیستم گردش خون انسان یا سیستم تنفسی می شوند. ازآن جا که سوخت ناقص موتور خودرو ها منبع اصلی تولید ذرات معلق است، سرنشینان خودرو به ویژه در ترافیک شهرهای بزرگ در معرض این آلودگی قرار دارند. از این رو، مطالعه حاضر با هدف ارزیابی فیلترهای تجاری موجود در انواع خودرو ها به لحاظ میزان جذب ذرات معلق کوچک تر از۵/۲ میکرون (PM۲.۵) انجام گرفت و در ادامه جهت بهبود قابلیت حذف ذرات معلق توسط این فیلترها از نانوالیاف پلی آکریلونیتریل و کامپوزیت آن با نانوکیتوزان استفاده شد. روش بررسی: ابتدا سیستمی برای اندازه گیری کارایی جذب PM ۲.۵ و افت فشار فیلترها در آزمایشگاه طراحی و ساخته شد. سپس شش نمونه از انواع فیلترهای تجاری هوای کابین و موتور خودروهای داخلی و خارجی تهیه شده و جذب آن ها اندازه گیری شد. در ادامه فیلترهایی از جنس نانوالیاف پلیمری و کامپوزیتی به عنوان جاذب ساخته شده و کارایی آن ها بررسی گردید و درنهایت نتایج مورد مقایسه قرار گرفت. یافته ها: برای فیلتر های تجاری موتور خودرو جذب برابر با صفر وجذب فیلتر های کابین در گستره۳۳/۸-۵ % به دست آمد. جذب ذرات معلق توسط فیلتر نانو الیاف پلی آکریلونیتریل و فیلتر نانوالیاف کامپوزیتی پلی آکریلونیتریل با نانوکیتوزان به ترتیب ۹۷ و ۹۵ درصد اندازه گیری شد. بحث و نتیجه گیری: با توجه به این که فیلتر خودرو های بررسی شده در این پژوهش قابلیت حذف PM۲.۵ را نداشتند، از فیلترهای نانویی استفاده شد. نتایج نشان داد که فیلترهای نانو الیاف پلی آکریلونیتریل توانایی حذف ۹۷-۹۵ % از PM۲.۵ را دارند و بنابراین می توان با افزودن یک لایه نانو الیاف معرفی شده در این پژوهش به فیلترهای خودرو مخصوصا فیلتر کابین، کارآیی حذف را افزایش داد و بدین ترتیب هوای پاکی برای سرنشینان خودرو تامین نمود.
Keywords:
Authors
محمد حسن امینی
استادیار،پژوهشگاه شیمی و مهندسی شیمی ایران،پژوهشکده فناوری های پاک، تهران، ایران. (مسوول مکاتبات)
میترا محمدزاده آهنی
کارشناس ارشد شیمی آلی، پژوهشگاه شیمی و مهندسی شیمی ایران، پژوهشکده فناوری های پاک، تهران، ایران.
مراجع و منابع این Paper:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این Paper را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود Paper لینک شده اند :