اثر بخشی درمان شناختی رفتاری بر پیروی از دستورات پزشک و کیفیت زندگی در بیماران دیابتی نوع دوم بیمارستان شهدای زیرآب
Publish place: Iranian Journal of Nursing Research، Vol: 17، Issue: 5
Publish Year: 1401
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: Persian
View: 229
This Paper With 11 Page And PDF Format Ready To Download
- Certificate
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_IJNR-17-5_002
تاریخ نمایه سازی: 25 دی 1401
Abstract:
مقدمه: دیابت بیماری مزمنی است که زندگی افراد مبتلا را به شکل گسترده ای تحت تاثیر قرار میدهد و تبعیت درمانی و کیفیت زندگی از مولفههای مهم در مدیریت موفق روند این بیماری است. پژوهش حاضر با هدف اثربخشی اثر بخشی درمان شناختی رفتاری بر پیروی از دستورات پزشک و کیفیت زندگی در بیماران دیابتی نوع دوم بیمارستان شهدای زیرآب انجام شد.
روش کار: پژوهش حاضر نیمهآزمایشی با طرح پیشآزمون- پسآزمون و گروه کنترل بود. جامعه آماری پژوهش حاضر شامل کلیه بیماران دیابتی مراجعه کننده به کلینیک دیابت بیمارستان شهدای زیرآب سوادکوه در سال ۱۳۹۹ بود. تعداد ۳۰ نفر با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و به طور تصادفی در گروههای آزمایش و گروه کنترل جایگزین شدند. گروه آزمایش تحت ۸ جلسه ۹۰ دقیقهای درمان شناختی رفتاری قرار گرفت و برای گروه کنترل اقدامی صورت نگرفت. ابزار جمعآوری دادهها شامل پرسشنامه کیفیت زندگی و مقیاس پیروی کلی بود.
یافته ها: نتایج نشان دهنده این است که با کنترل نمرات پیشآزمون، اثر گروه بر نمره پسآزمون متغیر پیروی کلی (۰۰۱/۰, P= ۷۳/۵۶F=) و کیفیت زندگی (۰۷/۰=لامبدای ویکلز،۰۰۱/۰, p<۵۹/۲۱= F) معنادار است. درمان شناختی رفتاری موجب افزایش معنادار نمرات متغیر پیروی کلی و کیفیت زندگی در گروه مداخله نسبت به گروه کنترل شده است.
نتیجه گیری: طبق نتایج درمان شناختی رفتاری میتواند به بیماران مزمن برای افزایش پیروی از دستورات پزشک و کیفیت زندگی کمک کند و بنابراین مداخلات روانشناسی میتوانند از این طریق به بهبود وضعیت جسمی و روانی بیماران کمک کنند.
Keywords:
Authors
زهرا نیک روی
Department of Psychology, Sari Branch, Islamic Azad University, Sari, Iran
رمضان حسن زاده
Department of Psychology, Sari Branch, Islamic Azad University, Sari, Iran
شعبان حیدری
Department of Psychology, Sari Branch, Islamic Azad University, Sari, Iran
مراجع و منابع این Paper:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این Paper را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود Paper لینک شده اند :