اثر ترکیب برخی پروبیوتیک ها در مهار بیماری زردی و پژمردگی فوزاریومی (ناشی از Fusarium redolens Wollenweber) و تحریک رشد نخود
Publish Year: 1400
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: Persian
View: 232
This Paper With 16 Page And PDF Format Ready To Download
- Certificate
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_SUST-31-4_017
تاریخ نمایه سازی: 4 بهمن 1401
Abstract:
اهداف: قارچ Fusarium redolens از عوامل مهم بروز عارضه زردی و پژمردگی فوزاریومی نخود است. هدف از این پژوهش، بررسی اثر کاربرد جداگانه و ترکیبی چند پروبیوتیک درکنترل زیستی این بیمارگر و تحریک رشد نخود بود.مواد و روش ها: اثر تیمارهای جداگانه و ترکیبی قارچ Trichoderma asperellum RUT۱ (Ta)، باکتری های Alcaligenes faecalis (Af) و Delftia tsuruhatensis PIIR (Dt) و میکوریز Rhizophagus intraradices (Ri) بر شدت علائم بیماری و پارامترهای رشدی نخود با حضور F. redolens در گلخانه و در قالب طرح کاملا تصادفی با چهار تکرار و ۱۷ تیمار ارزیابی شد.یافته ها: کاربرد منفرد کلیه انواع پروبیوتیک ها سبب افزایش رشد نخود و کاهش بروز علائم بیماری شد اما ترکیب های آن ها، اثرات متفاوتی داشت؛ برخی ترکیب ها ( Af+Dt، Af+Ta، Dt+Ta، Af+Dt+Ta ، Dt+Ri و Af+Ri ) با هم سازگار بوده و سبب تحریک رشد و کاهش شدت بیماری شدند. تیمارهای Ta+Ri (به جز وزن تر اندام هوایی)، Dt+Ri+Ta (به استثنای طول ریشه و وزن تر اندام هوایی)، Af+Dt+Ri+Ta و Af+Dt+Ri سبب بهبود رشد نشدند و فقط باعث کاهش علائم بیماری گردیدند. تیمار Af+Ri+Ta اثری بر افزایش رشد یا کاهش بیماری نداشت. تیمارهای Af و Dt نیز بهترین تیمارهای محرک رشد و کاهنده بیماری بودند.نتیجه گیری: ترکیب عوامل پروبیوتیک همواره در افزایش رشد گیاه و یا کاهش بروز بیماری موثر نبود و هیچ کدام از ترکیب ها نسبت به کاربرد جداگانه، اثر هم افزایی بر این شاخص ها نداشتند. توصیه می شود با یافتن میکروارگانیسم های دارای اثر هم افزا در ترکیب با پروبیوتیک های این تحقیق، گامی مهم جهت کاهش مصرف ترکیبات شیمیایی و دستیابی به کشاورزی پایدار برداشته شود.
Keywords:
Authors
ناهید معرف زاده
بیماری شناسی گیاهی، گروه گیاه پزشکی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه رازی، کرمانشاه، ایران
روح اله شریفی
بیماری شناسی گیاهی، گروه گیاه پزشکی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه رازی، کرمانشاه، ایران
هادی خاطری
بیماری شناسی گیاهی، گروه گیاه پزشکی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه رازی، کرمانشاه، ایران
سعید عباسی
بیماری شناسی گیاهی، گروه گیاه پزشکی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه رازی، کرمانشاه، ایران
مراجع و منابع این Paper:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این Paper را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود Paper لینک شده اند :