تحلیل فراوانی منطقه ای ناایستای حداکثر بارش ۲۴-ساعته در غرب ایران

Publish Year: 1400
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: Persian
View: 83

This Paper With 16 Page And PDF Format Ready To Download

  • Certificate
  • من نویسنده این مقاله هستم

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این Paper:

شناسه ملی سند علمی:

JR_IWRR-17-4_008

تاریخ نمایه سازی: 29 بهمن 1401

Abstract:

در طی قرن گذشته فعالیت های انسانی و تغییرات اقلیمی ایستایی بسیاری از متغیرهای حدی را دست خوش تغییر قرار داده اند. لذا استفاده از تکنیک های آماری تحلیل فراوانی با پیش فرض های ایستایی داده ها جهت برآورد ریسک وقوع رویدادهای حدی بیش از این ممکن است قابل اطمینان نباشد. در پژوهش حاضر ضمن معرفی تکنیک تحلیل فراوانی منطقه ای مبتنی بر روش شاخص سیل ناایستا، ریسک وقوع متغیر حداکثر بارش ۲۴-ساعته به عنوان یک متغیر مولد سیل در زیرحوضه های غرب کشور بررسی شده است. بررسی ناایستایی داده ها نشان داد که از بین ۵۳ ایستگاه مورد مطالعه فقط چهار ایستگاه خرم آباد و پل دختر با یک روند افزایشی و رامهرمز و ایذه با یک روند کاهشی معنی دار دارای ناایستایی هستند. بر اساس نتایج، ایستگاه های مورد مطالعه از لحاظ ریسک وقوع حداکثر بارش ۲۴-ساعته به سه زیرناحیه همگن هیدرولوژیکی تفکیک شدند. نتایج پژوهش نشان داد که منطقه همگن دوم که عمدتا شامل ایستگاه ها در استان های فارس، بوشهر، چهارمحال و بختیاری و کهگیلویه و بویراحمد هستند از ریسک وقوع حداکثر بارش های ۲۴-ساعته شدیدتری نسبت به سایر مناطق مورد مطالعه برخوردار هستند. همچنین باتوجه به روند افزایشی حداکثر بارش های ۲۴-ساعته در ایستگاه های پل دختر و خرم آباد مشخص شد که حداکثر بارش های ۲۴-ساعته برآورد شده با دوره بازگشت ۱۰۰ سال در این دو ایستگاه در صورت نادیده گرفتن ناایستایی داده ها به ترتیب ۱۳/۸ و ۱۰/۱ درصد کمتر از مقدار مورد انتظار برآورد خواهند شد.

Authors

پوریا محیط اصفهانی

دانش آموخته کارشناسی ارشد مهندسی آبخیزداری، گروه مهندسی مرتع و آبخیزداری، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه صنعتی اصفهان، اصفهان، ایران.

رضا مدرس

دانشیار دانشکده منابع طبیعی و عضو قطب علمی مدیریت ریسک و بلایای طبیعی، دانشگاه صنعتی اصفهان، اصفهان، ایران.

مراجع و منابع این Paper:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این Paper را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود Paper لینک شده اند :