شناسایی عوامل کلیدی آینده پژوهی اثرات اجرای طرح انتقال آب رودخانه سیروان (طرح سامانه گرمسیری) بر تحولات مکانی – فضایی (مطالعه موردی: شهرستان مهران- استان ایلام)

Publish Year: 1397
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: Persian
View: 117

This Paper With 15 Page And PDF Format Ready To Download

  • Certificate
  • من نویسنده این مقاله هستم

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این Paper:

شناسه ملی سند علمی:

JR_IWRR-14-3_009

تاریخ نمایه سازی: 29 بهمن 1401

Abstract:

هدف اصلی سناریونویسی به عنوان ابزاری برای برنامه ریز، بالا بردن کارایی و کیفیت برنامه ریزی ها در شرایط عدم اطمینان در آینده است. یکی از راهبردهای عملی در این زمینه، شناسایی عوامل کلیدی آینده پژوهی اثرات اجرای انتقال آب رودخانه سیروان (طرح سامانه گرمسیری) به شهرستان مهران در استان ایلام است. این پژوهش از لحاظ هدف از نوع کاربردی، از نظر روش ترکیبی از روش های اسنادی و پیمایشی و از نظر ماهیت بر اساس روش های جدید آینده پژوهی، تحلیلی و اکتشافی است که با به کارگیری ترکیبی از مدل های کمی و کیفی انجام گرفته است. با توجه به ماهیت این پژوهش، از روش های دلفی و تحلیل ساختاری بهره گرفته شده است. این مقاله سعی دارد ضمن ارائه الگویی برای شناسایی عوامل کلیدی موثر بر روند تحولات مکانی- فضایی در مقیاس ناحیه ای، زمینه تهیه سناریوهای متصور برای آینده تحولات مکانی- فضایی ناشی از اجرای طرح سامانه گرمسیری را فراهم کند. داده های این تحقیق شامل ۳۰ عامل است که با روش دلفی از نظرات خبرگان برنامه ریزی شهرستان جمع آوری و با نرم افزار میک مک تحلیل شده است که نهایتا عوامل وسایل ارتباط جمعی، میزان جمعیت و مهاجرت، اشتغال زایی، امنیت سرمایه گذاری، تحولات درآمدی، بازار تقاضا و فروش، بهره وری، زیربناهای روستایی، امنیت مرزی، سطح زیر کشت، ماشین آلات کشاورزی، ظرفیت تولید، سکونتگاه های جدید و اصلاح بافت کالبدی روستاها به عنوان ۱۳ عوامل کلیدی تحولات مکانی- فضایی، شناسایی و وضعیت احتمالی آنها در افق سال ۱۴۰۸ یعنی در ده سال بعد از اجرای کامل طرح سامانه گرمسیری تدوین شده است.

Authors

جواد علی بیگی

دانشجوی دکترای جغرافیا و برنامه ریزی روستایی، دانشگاه خوارزمی، تهران، ایران

حمید جلالیان

دانشیار گروه جغرافیای انسانی، دانشکده علوم جغرافیایی، دانشگاه خوارزمی، تهران، ایران

فرهاد عزیزپور

دانشیار گروه جغرافیای انسانی، دانشکده علوم جغرافیایی، دانشگاه خوارزمی، تهران، ایران

حسین مهدی زاده

استادیار گروه کارآفرینی و توسعه روستایی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ایلام، ایلام، ایران

مراجع و منابع این Paper:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این Paper را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود Paper لینک شده اند :