زیست شناسی سرخرطومی طبق خارلته Rhinocyllus conicus Fröl. ۱۷۹۲ (Col.: Curculionidae) عامل مهار زیستی علف هرز خارلته Cirsium vulgare (Savi.) Ten. (Asteraceae) در منطقه ی ارومیه
Publish Year: 1397
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: Persian
View: 109
This Paper With 16 Page And PDF Format Ready To Download
- Certificate
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_ARPP-7-2_007
تاریخ نمایه سازی: 15 اسفند 1401
Abstract:
چکیده علف هرز خارلته،Cirsium vulgare (Savi.) Ten. ۱۸۳۵ ، گیاهی است دو ساله که باعث بروزمشکلات جدی در مراتع و مزارع میشود. در این پژوهش، زیستشناسی سرخرطومی طبق خارلتهRhincyllus conicus Fröl, ، به عنوان یک عامل مهار زیستی این علفهرز، در منطقهی ارومیه مطالعه شد. نتایج نشان داد که این سرخرطومی دارای یک نسل در سال بوده و به صورت حشرهی کامل زمستانگذرانی میکند. حشرات کامل در اوایل خرداد ماه از پناهگاه زمستانه خارج و ضمن استقرار روی گیاه میزبان و جفتگیری متناوب، از برگ و ساقههای نرم آن تغذیه میکنند. مادههای بارور، تخمهای خود را به صورت انفرادی در زیر طبق و در حفرهای که خود آن را ایجاد میکنند، قرار میدهند. دورهی رشد و نمو جنینی در شرایط طبیعی پنج تا هشت روز طول میکشد. لاروها بعد از خروج از تخم، وارد طبق شده و تا شش عدد لارو در درون طبقهای بزرگتر میتوانند رشد کنند. رشد و نمو لاروی در شرایط طبیعی ۵±۲۷ روز طول میکشد. لاروها ضمن رشد و نمو، از بافتهای درونی طبق و بذور آنها تغذیه کرده و باعث از بین رفتن و یا تخریب بذرهای درون طبق میشوند. لاروهای کامل یک حجره شفیرگی تخم مرغی شکل تیره رنگ در طبق درست کرده و درون آن تبدیل به شفیره میشوند. دوره شفیرگی در ۱۴-۹ روز کامل شده و اولین حشرات کامل نسل جدید از اواسط تیرماه ظاهر، و با ترک طبق، مکان مناسبی را برای زمستانگذرانی جستجو میکنند. حشرات زمستانگذران در اوایل خرداد ماه سال بعد، از مکانهای زمستانگذرانی خود خارج میشوند. لاروهای این سرخرطومی توسط دو گونه از زنبورهای پارازیتوئید به نامهای Baryscapus crssicornis (Hym.: Eulophidae) و Bracon armeniacus (Hym.: Braconidae) پارازیته میشوند. زنبور B. armeniacus برای اولین بار از ایران گزارش میشود.
Keywords:
Authors
یونس کریم پور
دانشیار گروه گیاه پزشکی دانشکده کشاورزی دانشگاه ارومیه.
سمیرا آروین
دانشجوی سابق کارشناسی ارشد حشره شناسی کشاورزی، گروه گیاه پزشکی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیه.
مراجع و منابع این Paper:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این Paper را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود Paper لینک شده اند :