ارائه راهکارهای هوشمندسازی در راستای کنترل سیر و حرکت از راه دور قطار شهری

Publish Year: 1400
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: Persian
View: 152

متن کامل این Paper منتشر نشده است و فقط به صورت چکیده یا چکیده مبسوط در پایگاه موجود می باشد.
توضیح: معمولا کلیه مقالاتی که کمتر از ۵ صفحه باشند در پایگاه سیویلیکا اصل Paper (فول تکست) محسوب نمی شوند و فقط کاربران عضو بدون کسر اعتبار می توانند فایل آنها را دریافت نمایند.

  • Certificate
  • من نویسنده این مقاله هستم

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این Paper:

شناسه ملی سند علمی:

ECICONFE06_118

تاریخ نمایه سازی: 31 فروردین 1402

Abstract:

هدف مقاله حاضر ارائه راهکارهای هوشمندسازی در راستای کنترل سیر و حرکت از راه دور قطار شهری می باشد. یکی از مهمترین فاکتورها در خطوط مترو ایمنی بالا همراه با توان جابجایی بالای مسافر و با سرعت مناسب است. جهت نیل به این امر سیستم های کنترل ترافیک و سیگنالینگ در شبکه حمل و نقل ریلی بالاخص مترو به شدت پیشرفت نموده است. کنترل کلیه قطارها از مرکز کنترل ترافیک انجام می پذیرد و هر لحظه تردد آنها مورد بررسی وکنترل قرار می گیرد. با استفاده از فن آوری جدید در مخابرات و کامپیوتر کلیه اطلاعات مورد نیاز برای کنترل با دقت بسیار بالا در مراکز کنترل جمع آوری می شود. با بکارگیری نرم افزارهای قدرتمند وضعیت قطارها وتجهیزات بخوبی شبیه سازی شده و ابزار بسیار برای کنترل امن وسریع در اختیار راهبران قرار می گیرد. گونه ای از این ابزار قابلیت دریافت برنامه های مختلف و اجرای کنترل به شکل اتوماتیک را دارند که دخالت انسان را در کنترل به حداقل می رساند و در نتیجه درصد خطای سیستم بسیار کاهش می یابد. مهمترین رکن و هدف سیستم های راه اهن شهری هدایت قطار و کنترل آن به طور ایمن و صحیح است. مجموعه ای از ادوات سخت افزاری که جهت اجرا و کنترل فرامین صادر شده از مرکز کنترل ترافیک مورد استفاده قرار گرفته است و این وظیفه را برعهده دارد با نام سیستم سیگنالینگ signaling شهرت یافته است. کاملا واضح است که اگر بنا باشد سیستم های حمل ونقل ریلی مانند راه اهن و مترو ایمن باشد تنها مدرن بودن سیستم سیگنالینگ کافی نیست. یک سیستم جدید که به نام حفاظت اتوماتیک قطار (atp) خوانده می شود بتدریج توسعه یافت به طوری که در کنار تجهیزات نصب شده در مراکز کنترل وطول خطوط کنترل وایمنی کامل حرکت قطارها را تظمین می نماید.حرکت قطارها در شبکه حمل ونقل ریلی بر اساس جدول زمان بندی که گراف مادر نام دارد و برای هر فصل بطور ثابت در اختیار مامورین ایستگاه ها قرار می گیرد، انجام می پذیرد. قوانین حرکت راه آهن چون حداکثر سرعت مجاز خط یا حداکثر سرعت مجاز هر قطار، ایجاد محدودیت هایی در ارائه استراتژی کنترلی خواهد کرد. این استراتژی باید ضمن آنکه قادر به رعایت قوانین حرکت راه آهن در سیستم باشد، بتواند تاخیر یا تقدم قطار نسبت به جدول زمانبندی را جبران کرده و برنامه ای جهت تطبیق هر چه بیشتر حرکت قطار با جدول زمان بندی پیشنهاد دهد.

Keywords:

Authors

امیر مهابادی

کارشناسی نرم افزار کامپیوتر دانشگاه فنی و مهندسی باهنر شیراز ، کارشناس کنترل ترافیک اتاق کنترل سازمان حمل و نقل ریلی شهردار شهر شیراز .

حبیب اله قنبری

کارشناسی نرم افزار کامپیوتر دانشگاه فنی و مهندسی باهنر شیراز، متصدی اتاق کنترل سازمان حمل و نقل ریلی شهردار شهر شیراز .

ابراهیم آوند

کارشناسی نرم افزار کامپیوتر دانشگاه فنی و مهندسی باهنر شیراز، کارشناس کنترل ترافیک اتاق کنترل سازمان حمل و نقل ریلی شهردار شهر شیراز .