اثربخشی هیپنوتراپی شناختی بر عملکردهای اجرایی زنان مبتلا به چاقی: یک مطالعه کارآزمایی بالینی
Publish Year: 1401
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: Persian
View: 137
This Paper With 9 Page And PDF Format Ready To Download
- Certificate
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_GOUMS-25-1_002
تاریخ نمایه سازی: 8 مرداد 1402
Abstract:
زمینه و هدف: یافته های مطالعات پیشین، درک چگونگی اثر عملکردهای اجرایی بر رفتار خوردن را افزایش داده است. با توجه به شواهد قابل توجه در زمینه اختلال کارکردهای اجرایی افراد چاق و اثر دو سویه شناخت و چاقی، گنجاندن مولفه های آموزشی در مداخلات افراد چاق به منظور تقویت عملکردهای اجرایی بسیار حائز اهمیت است. این مطالعه به منظور تعیین اثربخشی هیپنوتراپی شناختی بر عملکردهای اجرایی زنان مبتلا به چاقی انجام شد.
روش بررسی: در این کارآزمایی بالینی ۳۰ زن چاق به صورت تصادفی در دو گروه ۱۵ نفری مداخله و کنترل قرار گرفتند. میانگین سنی گروه مداخله و کنترل به ترتیب ۴۰.۸۰±۶.۰۲ و ۳۸.۴۷±۷.۵۰ سال، شاخص توده بدنی به ترتیب ۳۳.۴۵±۳.۵۰ و ۳۳.۱۲±۳.۴۷ کیلوگرم بر مترمربع و نمره هیپنوتیزم پذیری به ترتیب ۳۹.۶۷±۵.۹۸ و ۳۷.۴۰±۷.۰۹ تعیین شدند. گروه مداخله در ۱۲ جلسه ۲ ساعته هیپنوتراپی شناختی شرکت کردند. ابزار گردآوری داده ها شامل مقیاس استعداد هیپنوتیزم پذیری استنفورد (۱۹۶۲)، چک لیست تجارب زندگی، علائق و ارزش ها (۱۹۹۸) و پرسشنامه توانایی های شناختی (۱۳۹۲) بود.
یافته ها: در گروه مداخله، هیپنوتراپی شناختی اثر معنی داری در بهبود عملکردهای اجرایی (P≤۰.۰۱, F=۷.۰۲)، کنترل مهاری و توجه انتخابی (P≤۰.۰۵, F=۲.۸۳)، تصمیم گیری (P≤۰.۰۵, F=۴.۱۳)، برنامه ریزی (P≤۰.۰۵, F=۳.۳۲) و توجه پایدار (P≤۰.۰۵, F=۲.۸۳) داشت.
نتیجه گیری: با توجه به ارتباط بین توانایی های شناختی، رفتارهای خوردن و چاقی و نیز اثر مثبت هیپنوتراپی شناختی در بهبود عملکردهای اجرایی، می توان از آن در ارتقا عملکردهای شناختی افراد مبتلا به چاقی بهره گرفت.
Keywords:
Authors
مریم رستمی
Ph.D Candidate in General Psychology, Department of Psychology, Ahvaz Branch, Islamic Azad University, Aahvaz, Iran.
پروین احتشام زاده
Corresponding Author, Associate Professor, Department of Psychology, Ahvaz Branch, Islamic Azad University, Ahvaz, Iran.
پرویز عسگری
Professor, Department of Psychology, Ahvaz Branch, Islamic Azad University, Ahvaz, Iran.
مراجع و منابع این Paper:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این Paper را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود Paper لینک شده اند :