بررسی شیمی کانی، همبرزایی و سن سنجی سنگ های دیابازی گنبدهای نمکی سازند هرمز، جنوب ایران (استان هرمزگان)
Publish Year: 1397
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: Persian
View: 61
متن کامل این Paper منتشر نشده است و فقط به صورت چکیده یا چکیده مبسوط در پایگاه موجود می باشد.
توضیح: معمولا کلیه مقالاتی که کمتر از ۵ صفحه باشند در پایگاه سیویلیکا اصل Paper (فول تکست) محسوب نمی شوند و فقط کاربران عضو بدون کسر اعتبار می توانند فایل آنها را دریافت نمایند.
- Certificate
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_IJCM-26-2_008
تاریخ نمایه سازی: 14 مرداد 1402
Abstract:
سنگهای دیابازی سازند هرمز، دستخوش انواع فرآیندهای ثانویه دگرسانی و دگرگونی رخسارهی شیست سبز تا اوایل رخسارهی آمفیبولیت شدهاند. این سنگها، در نتیجه فرآیند دگرنهادی نفوذی و دگرسانی گرمابی، دگرسان و به دلیل سیالهای آبدار غنی از CO۲ و برهمکنش سنگ-سیال، دگرگون شدهاند. کانیهای فلدسپات، پیروکسن، الیوین، آپاتیت، روتیل، مگنتیت و پیریت، جزء کانیهای ماگمایی اولیهی این سنگها و سایر کانیهای موجود در این سنگها، فراورده تبدیل کانیهای اولیه در اثر دگرسانی و دگرگونی گرمایی هستند. فلدسپاتها به لابرادوریت، آلبیت و ارتوکلاز تفکیک میشوند. لابرادوریت و آلبیت در دمای کمتر از ۷۰۰ درجهی سانتیگراد و فشار کمتر از ۶ کیلوبار متبلور شدهاند که شرایط دمای باز تبلور آنهاست. ارتوکلاز در ۷۰۰ درجهی سانتیگراد، ۶ کیلوبار و بیش از ۱۰۰۰ درجهی سانتیگراد، بیش از ۷ کیلوبار متبلور شدهاند و جزء کانیهای ماگمایی است. کلینوپیروکسنها به اوژیت و دیوپسید تفکیک میشوند که در دمای ۱۱۰۰ تا ۱۳۰۰ درجه سانتیگراد متبلور شده و جزء کانیهای ماگمایی هستند. پیروکسن ها نیمه قلیایی تا قلیایی هستند و در محیط بازالتهای تولئیتی درونصفحهای یا بازالتهای کفاقیانوسی تشکیل شدهاند. پلاژیوکلاز فلدسپاتها و کلینوپیروکسنها شرایط اکسیدان را نشان میدهند. با توجه به زیرکنهای تجزیه شدهی دیابازهای گنبد نمکی بند معلم (Ma ۴/۶ ± ۴/۵۳۹) و گنبد نمکی چمپه (Ma ۱/۶ ± ۵/۵۴۳)، سن تبلور و تشکیل این سنگها، کامبرین پیشین است. بیشتر این زیرکنها، خاستگاه ماگمایی دارند. سن این دیابازها نشان میدهد که نفوذ آنها همزمان و/یا پس از شروع کافت شدگی پیشین زیستی نو تا کامبرین پیشین بخش شمالی صفحهی عربستان و رسوبگذاری سازند هرمز در حوضهی خلیج فارس بوده است.
Keywords:
salt dome , Hormuz Formation , diabase , mineral chemistry , paragenesis , geochronology.
لطفا در مقاله ارسالی به نکات زیر توجه فرمائید. , گنبد نمکی , سازند هرمز , دیاباز , شیمی کانی , همبرزایی , سن سنجی.
Authors
پریچهر احمدی مقدم
دانشگاه هرمزگان
محسن مرتضوی
دانشگاه هرمزگان
محمد پوستی
دانشگاه هرمزگان
حمید احمدی پور
دانشگاه شهید باهنر
مراجع و منابع این Paper:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این Paper را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود Paper لینک شده اند :