کنترل کانیایی و زمین شیمیایی بر توزیع و تحرک عناصر جزئی و خاکی نادر در طی گسترش پهنه ی دگرسانی آرژیلیک: بررسی موردی از شمال خاور خاروانا، شمال باختر ایران
Publish Year: 1396
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: Persian
View: 59
متن کامل این Paper منتشر نشده است و فقط به صورت چکیده یا چکیده مبسوط در پایگاه موجود می باشد.
توضیح: معمولا کلیه مقالاتی که کمتر از ۵ صفحه باشند در پایگاه سیویلیکا اصل Paper (فول تکست) محسوب نمی شوند و فقط کاربران عضو بدون کسر اعتبار می توانند فایل آنها را دریافت نمایند.
- Certificate
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_IJCM-25-2_009
تاریخ نمایه سازی: 14 مرداد 1402
Abstract:
نفوذ تودههای آذرین تونالیتی، گرانودیوریتی و کوارتز دیوریتی به سن الیگوسن به درون سنگهای آندزیتی، آندزی- بازالتی و کربناتی کرتاسه در شمال شرق خاروانا (استان آذربایجان شرقی، شمال باختر ایران) باعث رخداد پهنهی دگرسانی آرژیلیک گسترده به همراه اسکارنزایی شده است. بررسیهای کانیشناسی نشان میدهند که پهنه دگرسان آرژیلیک حاوی کانیهای کائولینیت، کوارتز، آلونیت، پیروفیلیت، روتیل، کلریت، جاروسیت، هماتیت، گوتیت و پیریت میباشد. بررسیهای زمینشیمیایی آشکار میکنند که عواملی نظیر pH پایین، نسبتهای بالای آب به سنگ، یونهای همبافت کننده فراوان در سیالات گرمابی و سیستم زهکشی مناسب نقش مهمی در شستشوی عناصری نظیر Ga، Sc، Hf، Nb، Th، Ta، Zr، Y و REEها طی گسترش این پهنه ایفا کردهاند. الگوی توزیع REEهای به هنجار شده به کندریت دلالت بر جدایش و غنیشدگی LREEها نسبت به HREEها و رخداد بیهنجاری منفی Eu و Ce طی آرژیلیکی شدن آندزیتها دارد. تغییرات بیهنجاری Eu و Ce، تخریب پلاژیوکلاز، فلدسپار پتاسیم و هورنبلاند بهوسیلهی محلولهای درونزاد و تولید اسیدسولفوریک حاصل از اکسایش پیریت بهوسیلهی محلولهای برونزاد در گسترش این سیستم دگرسان را پیشنهاد میکنند. ضرایب همبستگی بین عناصر دلالت بر نقش کنترل کننده اکسیدهای منگنز در تمرکز Cu، Pb، Zn، Cd و Tl دارد. تمرکز REEها در این پهنه بهوسیلهی فرایندهای جذب سطحی (کائولینیت)، روبش بهوسیلهی اکسیدها و هیدروکسیدهای فلزی (هماتیت و گوتیت) و تثبیت در فازهای نئومورف (روتیل، جاروسیت و موسکویت- ایلیت) کنترل شده است.
Keywords:
Argillic alteration , geochemistry , mineralogical control , trace and rare earth elements , Kharvana , Iran. , دگرسانی آرژیلیک , زمین شیمی , کنترل کانیایی , عناصر جزئی و خاکی نادر , خاروانا , ایران.
Authors
علی عابدینی
دانشگاه ارومیه
مراجع و منابع این Paper:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این Paper را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود Paper لینک شده اند :