کانی شناسی و ژئوشیمی کانسنگ های لاتریتی پرمین در شرق شاهین دژ، استان آذربایجان غربی
Publish Year: 1391
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: Persian
View: 111
متن کامل این Paper منتشر نشده است و فقط به صورت چکیده یا چکیده مبسوط در پایگاه موجود می باشد.
توضیح: معمولا کلیه مقالاتی که کمتر از ۵ صفحه باشند در پایگاه سیویلیکا اصل Paper (فول تکست) محسوب نمی شوند و فقط کاربران عضو بدون کسر اعتبار می توانند فایل آنها را دریافت نمایند.
- Certificate
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_IJCM-20-3_002
تاریخ نمایه سازی: 20 مرداد 1402
Abstract:
شرق شاهیندژ (جنوب استان آذربایجان غربی)، به عنوان بخشی از کمربند بوکسیت کارستی ایرانو- هیمالیا، در بردارنده لایهها و عدسیهای منفصل بوکسیت، لاتریت و کائولن در درون تشکیلات کربناتی روته (پرمین میانی- بالایی) است. آنالیزهای پراش پرتو X نشان میدهند که کانسنگهای لاتریتی از کانیشناسی نسبتا سادهای برخوردار بوده و شامل کانیهای هماتیت، بوهمیت، و کائولینیت به عنوان فازهای اصلی همراه با فازهای فرعی نظیر گوتیت، مونتموریلونیت، دیاسپور، ایلیت، کلریت، و روتیل میباشند. بر طبق ملاحظات سنگنگاری، چنین استنباط میشود که کانسنگها طبیعت چند چرخهای داشته و تکامل آنها تا حد زیادی بوسیله عملکرد فرایندهای دیاژنتیک و اپیژنتیک تحت تاثیر قرار گرفته است. سیماهای پتروگرافیکی همراه با تجمعات کانیایی آشکار میسازند که کانسنگهای لاتریتی اغلب در یک محیط هوادار (vadose) نهشته شدهاند. بر اساس شیمی عناصر اصلی، کانسنگها به سه نوع، (۱) فریت بوکسیتی، (۲) لاتریت و (۳) لاتریت فریتی طبقهبندی میشوند. الگوی توزیع REEهای به هنجار شده به کندریت، درجه پایین تفریق LREEها از HREEها و همچنین آنومالی منفی ضعیف برای Eu را در طی لاتریتزایی نشان میدهند. این سیماها همراه با روابط صحرایی، و مقادیر تمرکز Al، Ti و Zr دلالت بر پروتولیت دیابازی کانسنگها دارند. بررسی آنومالیهای Eu و Ce آشکار میسازند که شدت لاتریتزایی بهطور مستقیم به افزایش pH آب زهکشی شده، تغییرات Eh، و نوسانات سطح سفره آب زیرزمینی مرتبط است. نتایج حاصل از یافتههای ژئوشیمیایی شواهد قانع کنندهای را فراهم میآورند که خنثیسازی محلولهای هوازده کننده اسیدی فرورو، اختلاف در درجه پایداری در برابر هوازدگی ما بین کانیهای اولیه، تفاوت در درجه پایداری لیگندهای کمپلکسساز، و ویژگیهای شیمیایی عناصر، چهار فاکتور کلیدی کنترل کننده برای توزیع و رفتار عناصر اصلی، فرعی، جزئی و نادر خاکی در طی لاتریتزایی در شرق شاهیندژ هستند.
Keywords:
West-Azarbaidjan , Shahindezh , lateritization , protolith , distribution pattern of elements. , آذربایجان غربی , شاهین دژ , لاتریت زایی , پروتولیت , الگوی توزیع عناصر.
Authors
علی عابدینی
دانشگاه ارومیه
علی اصغر کلاگری
دانشگاه تبریز
مراجع و منابع این Paper:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این Paper را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود Paper لینک شده اند :