سیماهای زمین شناسی، کانی شناسی، دگرسانی و زمین شیمی عناصر نادر خاکی کانسار آهن نیزار، جنوب باختری مشهد، شمال خاوری ایران
Publish Year: 1392
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: Persian
View: 85
متن کامل این Paper منتشر نشده است و فقط به صورت چکیده یا چکیده مبسوط در پایگاه موجود می باشد.
توضیح: معمولا کلیه مقالاتی که کمتر از ۵ صفحه باشند در پایگاه سیویلیکا اصل Paper (فول تکست) محسوب نمی شوند و فقط کاربران عضو بدون کسر اعتبار می توانند فایل آنها را دریافت نمایند.
- Certificate
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_IJCM-21-2_006
تاریخ نمایه سازی: 20 مرداد 1402
Abstract:
کانسار آهن نیزار در فاصلهی ۵۰ کیلومتری جنوب باختری مشهد، شمال خاوری ایران واقع شده است. این کانسار به صورت لایهها و عدسیهای جدا از هم در یک زون گسله در ماسهسنگهای کوارتز آرنایتی و سابلیتارنایتی سازند لالون (کامبرین زیرین) گسترش یافته است. بررسیهای کانینگاری نشان میدهند که هماتیت کانهی اصلی کانسنگهای آهن است که با گوتیت و پیریت در مقادیر کمتر همراهی میشود. بررسیهای میکروسکوپی، حضور بافتهای اسکلتال، جانشینی برجایمانده، جانشینی حاشیهای و شبه ریخت را در کانسنگها مسجل میسازند. بر اساس یافتههای سنگنگاری دو دسته از کانیهای دگرسان، درونزاد (سریسیت، پیریت، پیروفیلیت، باریت، کلسدونی، و کلسیت) و برونزاد (گوتیت، جاروسیت، ژیپس، لیمونیت، و هماتیت) در این کانسار تشکیل شده اند. با توجه به نتایج حاصل از کارهای صحرایی و بررسیهای کانینگاری و زمینشیمیایی، به نظر میرسد که شکلگیری کانسنگهای مورد بررسی از نظر ژنتیکی به سنگهای درونگیر وابستهاند. فرایندهای گرمابی و سیستمهای گسلی (موجود در سنگهای میزبان) تواما نقش ارزندهای در شستشوی فلزات و نهشت کانسنگهای آهن داشتهاند. نتایج آنالیزهای شیمیایی نشان میدهند که مقادیر REE ها در کانسنگهای آهن از ۹۷/۶ تا ۲۶/۱۸ ppm تغییر میکنند. بازهی بیهنجاریهای Euو Ce در کانسنگها به ترتیب برابرند با ۳۶/۱ – ۰۱/۰ و ۸۹/۱-۲۸/۰ ملاحظات زمینشیمیایی نشان میدهند که توزیع عناصر نادر خاکی در کانسنگهای آهن نیزار با pH، فراوانی یونهای همبافت ساز ( CO۳۲-، Fˉ، Clˉ، PO۳۴- و SO۴۲-)، فرایندهای روبش و تثبیت در فازهای کانیایی نئومورف کنترل شد.
Keywords:
Neyzar , Mashhad , Iron ores , rare earth elements , hematite , goethite , نیزار , مشهد , کانسنگ های آهن , عناصر کمیاب خاکی , هماتیت , گوتیت.
Authors
پروین نجف زاده طهرانی
دانشگاه تبریز
علی اصغر کلاگری
دانشگاه تبریز
علی عابدینی
دانشگاه ارومیه
علیرضا مظلومی
دانشگاه پیام نور
مراجع و منابع این Paper:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این Paper را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود Paper لینک شده اند :