کانی شناسی، زمین شیمی و سن پرتوسنجی دایک های مافیک موجود در مجموعه ی دگرگون دلبر، بیارجمند (جنوب شرق شاهرود)
Publish Year: 1393
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: Persian
View: 106
متن کامل این Paper منتشر نشده است و فقط به صورت چکیده یا چکیده مبسوط در پایگاه موجود می باشد.
توضیح: معمولا کلیه مقالاتی که کمتر از ۵ صفحه باشند در پایگاه سیویلیکا اصل Paper (فول تکست) محسوب نمی شوند و فقط کاربران عضو بدون کسر اعتبار می توانند فایل آنها را دریافت نمایند.
- Certificate
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_IJCM-22-3_011
تاریخ نمایه سازی: 20 مرداد 1402
Abstract:
مجموعهی دگرگون دلبر در جنوب شرقی شاهرود متشکل از انواع شیستها، آمفیبولیتها و گنایسهای با مناظر میگماتیتی به سن اواخر نئوپروتروزوئیک (پرکامبرین) با استفاده از حداقل سه نسل دایک مافیک با سنهای مختلف (پرکامبرین، ژوراسیک، ترشیری) قطع شده است. دایکهای وابسته به ژوراسیک، مجموعه دگرگون پرکامبرین و سنگهای رسوبی تخریبی دگرگون شده تریاس بالایی- ژوراسیک زیرین (معادل با سازند شمشک) را قطع کردهاند ولی در آهکهای ماسهای ژوراسیک میانی و آهکهای کرتاسه زیرین (نئوکومین) ادامه ندارند. آمفیبولهای موجود در این دایکها در گروه کلسیمی قرار داشته و از نوع ادنیت هستند. فشارسنجی براساس میزان آلومینیم موجود در آمفیبول، بیانگر فشارهای ۴ تا ۵ کیلوبار برای تعادل نهایی این کانی است که با اعماق ۱۴ تا ۱۵ کیلومتری جایگزینی این دایکها در پوسته همخوانی دارد. سالسنجی به روش U-Pb روی آپاتیتهای موجود در این دایکها، بازهی زمانی ۱۵۲±۳۵Ma را نشان میدهد که با روابط صحرایی و چینهشناختی کاملا سازگار است. بر اساس ویژگیهای زمینشیمیایی، این دایکها دارای ماهیت قلیایی آهکی - قلیایی بوده، ماگمای سازنده آنها از ذوب بخشی حدود ۱۵ درصدی یک خاستگاه گوشتهای اسپینل لرزولیتی ریشه گرفته است. این سنگها در یک محیط زمینساختی کششی پشت کمان و در ارتباط با کششهای پوستهی قارهای ایران مرکزی در اثر فرورانش ورقهی اقیانوسی نئوتتیس به زیر آن تشکیل شدهاند. این رویداد از پیامدهای ماگمایی فاز کوهزایی سیمیرین پسین است.
Keywords:
Precambrian , mafic dike , U-Pb age dating , Jurassic , Biarjmand , Shahrood , پرکامبرین , دایک های مافیک , سال سنجی U-Pb , ژوراسیک , بیارجمند , شاهرود.
Authors
زری بلاغی
دانشگاه صنعتی شاهرود
محمود صادقیان
دانشگاه صنعتی شاهرود
حبیب اله قاسمی
دانشگاه صنعتی شاهرود
محمد محجل
دانشگاه تربیت مدرس
مینگو جای
موسسه زمین شناسی و ژئوفیزیک، آکادمی علوم چین و دانشگاه نورث وست (شمال غرب)
مراجع و منابع این Paper:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این Paper را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود Paper لینک شده اند :