مقایسه اثربخشی درمان شناختی رفتاری با هیپنوتراپی شناختی رفتاری بر رضایت جنسی زنان مبتلا به سندروم فیبرومیالژیا: یک مطالعه کارآزمایی بالینی
Publish Year: 1400
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: Persian
View: 125
This Paper With 9 Page And PDF Format Ready To Download
- Certificate
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_GOUMS-24-1_004
تاریخ نمایه سازی: 26 مرداد 1402
Abstract:
زمینه و هدف: سندرم فیبرومیالژیا یک بیماری مزمن همراه با درد گسترده اسکلتی عضلانی است که در درجه اول زنان را مبتلا می کند و بر بسیاری از ابعاد زندگی روانشناختی و اجتماعی فرد تاثیر منفی می گذارد. درمان شناختی رفتاری احساسات ناکارآمد و رفتارها، فرآیندها و مضامین شناختی ناسازگارانه را به روش های نظام مند بررسی می کند. هیپنوتراپی شناختی رفتاری ترکیب هیپنوتراپی با روش ها و مفاهیم درمان شناختی رفتاری است. این مطالعه به منظور مقایسه اثربخشی درمان شناختی رفتاری با هیپنوتراپی شناختی رفتاری بر رضایت جنسی زنان مبتلا به سندروم فیبرومیالژیا انجام شد.
روش بررسی: این کارآزمایی بالینی روی ۹ زن مبتلا به سندرم فیبرومیالژیا مراجعه کننده به کلینیک جامع فوق تخصصی روماتولوژی در شهر گرگان طی سال ۱۳۹۹ انجام شد. بیماران به صورت تصادفی در ۳ گروه ۳ نفری شامل گروه درمان شناختی رفتاری، گروه درمان شناختی رفتاری به همراه هیپنوتراپی و گروه کنترل قرار گرفتند. درمان های مورد استفاده به مدت ۸ جلسه به تفکیک برای ۲ گروه سه نفره در مرکز جامع پارس توان شهر گرگان اجرا شد. گروه کنترل مداخله ای دریافت نکرد. برای ارزیابی رضایت جنسی بیماران از مقیاس چند بعدی رضایت جنسی زنان (Sexual Satisfaction Scale for Women: SSSW) روشن چسلی ۱۳۹۳ استفاده شد. نمره برش شاخص های پایا ۱.۹۶ در نظر گرفته شد.
یافته ها: رضایت جنسی در پس آزمون برای هر دو گروه مداخله در مقایسه با گروه کنترل، موثر ارزیابی شد (P<۰.۰۵)؛ اما درمان شناختی رفتاری به همراه هیپنوتراپی (۵۹.۳۸%) در مقایسه با درمان شناختی رفتاری (۴۳.۰۱%) اثربخشی بیشتری داشت و در پیگیری دو ماهه نیز اثربخشی را حفظ نمود (P<۰.۰۵). در تمامی مداخله های انجام شده شاخص های پایا در مرحله پیش آزمون و پس آزمون بیشتر از مقدار ملاک (۱.۹۶) بود.
نتیجه گیری: درمان هیپنوتراپی شناختی رفتاری بیش از درمان شناختی رفتاری باعث افزایش رضایت جنسی در زنان مبتلا به سندرم فیبرومیالژیا می گردد.
Keywords:
Authors
مهدیه کلبادی نژاد
Ph.D in Psychology, Department of Psychology, Gorgan Branch, Islamic Azad University, Gorgan, Iran.
جوانشیر اسدی
Assistant Professor, Department of sychology, Gorgan Branch, Islamic Azad University, Gorgan, Iran.
مهدی پوراصغرعربی
Assistant Professor, Department of Psychiatry, Psychiatric Research and Behavioral Sciences Center, Addiction Research Center, Mazandaran University of Medical Sciences, Sari, Iran.
مهرداد آقایی
Associate Professor of Romatology, Golestan Research Center of Romatology, Golestan University of Medical Science, Gorgan, Iran.
مراجع و منابع این Paper:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این Paper را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود Paper لینک شده اند :