مقایسه روشهای جرم افزوده و آکوستیک در پیش بینی دهانه آزاد خطوط لوله فراساحل در هنگام زلزله
Publish place: Journal of Marine Engineering، Vol: 5، Issue: 10
Publish Year: 1388
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: Persian
View: 104
نسخه کامل این Paper ارائه نشده است و در دسترس نمی باشد
- Certificate
- من نویسنده این مقاله هستم
این Paper در بخشهای موضوعی زیر دسته بندی شده است:
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_MARIN-5-10_002
تاریخ نمایه سازی: 26 مرداد 1402
Abstract:
خطوط لوله فراساحل معمولا به صورت غیرمدفون اجرا میشوند. دهانههای آزاد آنها ممکن است از ابتدا به علت ناهمواری بستر وجود داشته باشند و یا بعدا در اثر آبشستگی در زیر لوله ایجاد گردند. این دهانه های آزاد نقاط ضعفی برای لوله محسوب خواهند شد که ممکن است تحت نوسانات ناشی از تشکیل گردابه قرار گیرند یا واکنشهای نامطلوبی به تحریک های شدید بستر نشان دهند.
در این مقاله میزان دقت روش متداول و ساده شده جرم افزوده در مقایسه با روش دقیق تری برای مدلسازی اندرکنش آب و لوله مورد ارزیابی قرار گرفته است. در روش اخیر سیال اطراف لوله به وسیله محیط آکوستیک و به روش اجزای محدود مدلسازی شده است. هر دو نوع تحریک دینامیکی نامنظم و هارمونیک زلزله بررسی شده اند. همچنین اثر اندرکنش خاک و لوله در مرزهای دهانه آزاد در تعدادی از تحریک ها در نظر قرار گرفته است. صحت سنجی مدل های عددی ازطریق مقابله مشخصه های دینامیکی آنها با برخی روابط تحلیلی-تجربی موجود انجام پذیرفته است.
تحلیلهای انجام شده حاکی از آن است که روش جرم اضافه عموما نتایج محافظهکارانه تری را نسبت به مدل آکوستیک ارائه کرده است. تحت تحریک های هارمونیک میزان انحراف مشاهده شده دو روش در پیش بینی حداکثر کرنش طولی لوله به حدود ۶۰ درصد بالغ شده است. در تحریک زلزله حداکثر انحراف مشاهده شده حدود ۱۵ درصد بوده است. تفاوت دو روش با کاهش طول دهانه، افزایش یافته و در تحریک قائم بیشتر از تحریک افقی بوده است.
Keywords:
Offshore Pipelines , Free Spanning , Earthquake , Water-Pipe Interaction , Finite Element , Acoustic , Added Mass , دهانه آزاد , خطوط لوله فراساحل , زلزله , اندرکنش آب و لوله , اجزاء محدود , آکوستیک , جرم افزوده
Authors
سید محسن صدرالسادات
Khaje Nasir Toosi University of Technology
مصطفی زین الدینی
Khaje Nasir Toosi University of Technology