مقایسه مواجهه سازی نوشتاری و ذهن آگاهی بر سازگاری و کیفیت زندگی زنان مبتلا به سرطان پستان
Publish place: Iranian Journal of Nursing Research، Vol: 18، Issue: 1
Publish Year: 1401
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: Persian
View: 139
This Paper With 20 Page And PDF Format Ready To Download
- Certificate
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_IJNR-18-1_001
تاریخ نمایه سازی: 28 مرداد 1402
Abstract:
مقدمه: بسیاری از بیماران مبتلابه سرطان پستان بلافاصله پس از اتمام درمان اولیه، ناراحتی قابل توجهی را تجربه میکنند. زنانی که سطوح پایین کیفیت زندگی را در اوایل این مرحله از بقای انتقالی گزارش می کنند، معمولا کاهش سازگاری طولانی مدت دارند. ازاین رو، پژوهش حاضر با هدف مقایسه مواجهه سازی نوشتاری و ذهن آگاهی بر سازگاری و کیفیت زندگی زنان مبتلابه سرطان پستان انجام شد.
روش کار: در قالب یک طرح آزمایشی چند گروهی با پیش آزمون- پس آزمون همراه با گروه کنترل و پیگیری از بین زنان مبتلابه بیماری سرطان پستان مراجعه کننده به مرکز پزشکی و پرتودرمانی شهید رجایی بابلسر با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس ۶۰ نفر انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه مداخله و یک گروه کنترل گمارش شدند. گروه مواجهه سازی نوشتاری در ۵ جلسه و گروه ذهن آگاهی در ۸ جلسه مداخله های مربوط به گروه خود را دریافت کردند. مقیاس سازگاری با سرطان- فرم کوتاه (mini-Mac) و پرسش نامه کیفیت زندگی بیماران سرطانی (QOL-C۳۰) در مراحل پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری دو ماهه برای سه گروه اجرا و یافته های به دست آمده با استفاده از آزمون تحلیل واریانس آمیخته مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت.
یافته ها: نتایج نشان داد که درمان مواجهه سازی نوشتاری و کاهش استرس مبتنی بر ذهن آگاهی قادر به تفاوت معناداری بین نمرات شرکت کنندگان گروههای آزمایش و کنترل در سازگاری با سرطان و کیفیت زندگی در مراحل پس آزمون و پیگیری شده است. به طوری که نتایج به دست آمده حاکی از عملکرد بهتر گروههای آزمایش در متغیرهای موردنظر در مراحل پس آزمون و پیگیری نسبت به گروه کنترل بود. همچنین نتایج به دست آمده از تحلیل تعقیبی تفاوت معناداری بین تاثیرگذاری مداخله مواجهه سازی نوشتاری و کاهش استرس مبتنی بر ذهن آگاهی بر سازگاری با سرطان و کیفیت زندگی در بیماران مبتلابه سرطان پستان نشان نداد.
نتیجه گیری: WET و MBSR میتواند مداخلههای موثری به منظور ارتقاء سازگاری با سرطان و کیفیت زندگی در بیماران مبتلابه سرطان پستان باشند و یک مکمل مهم برای درمان های پزشکی و دارویی به حساب آیند. این مطالعه نشان داد که پژوهشهای بیشتر در این زمینه ضروری است.
Keywords:
Breast Cancer , Mindfulness Based Stress Reduction , Mental Adjustment to Cancer , Quality of Life , Written Exposure Therapy , درمان مواجهه سازی نوشتاری , درمان کاهش استرس مبتنی بر ذهن آگاهی , سازگاری با سرطان , کیفیت زندگی , سرطان پستان
Authors
مرضیه شالیکاری
دانشکده روان شناسی
بهرام میرزائیان
گروه روان شناسی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد ساری، مازندران، ایران
قدرت الله عباسی
گروه روان شناسی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد ساری، مازندران، ایران
مراجع و منابع این Paper:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این Paper را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود Paper لینک شده اند :