ویژگی های تدریس اثربخش و عوامل مرتبط با آن از دیدگاه دستیاران تخصصی دندان پزشکی دانشگاه های علوم پزشکی ایران در سال ۱۳۹۹

Publish Year: 1402
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: Persian
View: 83

This Paper With 11 Page And PDF Format Ready To Download

  • Certificate
  • من نویسنده این مقاله هستم

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این Paper:

شناسه ملی سند علمی:

JR_HMED-14-1_002

تاریخ نمایه سازی: 6 شهریور 1402

Abstract:

مقدمه: پدیده تدریس و مولفه های اثر بخشی آن از گذشته تا به امروز جزء دغدغه های نظریه پردازان تعلیم و تربیت بوده است. لذا مطالعه حاضر با هدف تعیین ویژگی های تدریس اثربخش از دیدگاه دستیاران تخصصی دانشکده دندان پزشکی دانشگاه های علوم پزشکی کشور در سال ۱۳۹۹ انجام گرفت. روش کار: مطالعه توصیفی- تحلیلی حاضر بر روی ۱۹۱ نفر از دستیاران در حال تحصیل در دانشکده های دندان پزشکی دانشگاه های علوم پزشکی کشور انجام گرفت. ابزار جمع آوری اطلاعات پرسش نامه تحت وب شامل اطلاعات فردی-اجتماعی و ۳۳ گویه در حیطه های دانش پژوهشی، روش تدریس، قدرت ارتباط با دستیار و خصوصیات فردی بود. داده ها با استفاده از آزمون های Wilcoxon، Mann-Whitney، Kruskal-Wallis و ضریب همبستگی Spearman تجزیه و تحلیل شد.نتایج: میانگین و انحراف معیار سنی دستیاران ۷۹/۲±۴۲/۲۹ سال و ۶/۵۸ درصد زن بودند. مهم ترین ویژگی استاد از نظر دستیاران، موضوع تدریس با ۳/۷۳ درصد در حیطه دانش پژوهی، انتقال شفاف و واضح مطالب با ۴۴درصد در حیطه روش تدریس، ارتباط صمیمی و دوستانه با دستیار ۲/۳۸ درصد در حیطه قدرت ارتباط با دستیار و انتقادپذیر بودن ۱/۴۷ درصد و لحن احترام آمیز ۴۵ درصد در حیطه خصوصیات فردی بود. بیشترین میانگین مربوط به حیطه خصوصیات فردی ۶۵/۰ ± ۸۵/۳ و کمترین مربوط به حیطه روش تدریس ۷۱/۰±۸۱/۳ بود. حیطه های ویژگی های حرفه ای و روش تدریس در دستیاران مجرد به صورتی معنی دار بالاتر از دستیاران متاهل بود (به ترتیب، ۰۴۵/۰=p و ۰۳۸/۰=p) بود.نتیجه گیری: این مطالعه نشان داد که مهم ترین ویژگی تدریس اثربخش، داشتن تسلط بر موضوع تدریس و آگاهی از آن و انتقال شفاف و واضح مطالب بود. هم چنین خصوصیات فردی اساتید از جمله انتقادپذیر بودن و لحن احترام آمیز در ویژگی های تدریس اساتید موثر است.

Authors

نازنین بشردوست

مرکزتحقیقات آموزش علوم پزشکی، مرکزمطالعات و توسعه آموزش پزشکی، مرکز تحقیقات علوم دندان پزشکی، دانشکده دندان پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی گیلان، رشت، ایران.

فرناز رضوان

دانشکده دندان پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی گیلان، رشت، ایران.

سامان معروفی زاده

گروه آمارزیستی، دانشکده پرستاری و مامایی، دانشگاه علوم پزشکی گیلان، رشت، ایران.

نسترن میرفرهادی

دانشکده پرستاری مامایی شهید بهشتی، دانشگاه علوم پزشکی گیلان،رشت،ایران