شناسایی ملکولی و ردیابی فیتوپلاسمای عامل بیماری تورم جوانه گوجه فرنگی در زنجان

Publish Year: 1402
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: Persian
View: 175

نسخه کامل این Paper ارائه نشده است و در دسترس نمی باشد

  • Certificate
  • من نویسنده این مقاله هستم

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این Paper:

شناسه ملی سند علمی:

JR_GEB-12-1_010

تاریخ نمایه سازی: 29 مهر 1402

Abstract:

بیماری تورم جوانه گوجه­فرنگی یکی ازبیماری­های مهم فیتوپلاسمایی گوجه­فرنگی در ایران و درجهان محسوب می شود که درآن جوانه­های گیاهان آلوده به حالت متورم درآمده و در صورت شدت بیماری بوته تغییر شکل و رنگ داده و خسارت شدیدی به محصول وارد می شود. به منظور شناسایی و ردیابی عامل بیماری ابتدا از برگ، جوانه­های متورم و میوه بوته­های آلوده در مزارع گوجه فرنگی زنجان نمونه­برداری گردید. DNA کل از اندام­های آلوده و سالم و ازعلف­های هرزمزارع مانند گل جالیز، اسپرک، توق، تاج خروس و پیچک استخراج شد. همچنین برای بررسی امکان انتقال بیماری با بذر و حشرات ناقل در مزرعه، DNA کل بذور گوجه­فرنگی بوته­های آلوده و گونه­هایی از مگس سفید و زنجره­ها استخراج شد. ردیابی فیتوپلاسما با واکنش زنجیره­ای پلیمراز (PCR) با استفاده از جفت آغازگرهایP۱/P۷، اختصاصی فیتوپلاسماها انجام گردید. بررسی نتایج حاصل از تکثیر اختصاصی ژنوم عامل بیماری نشان داد که در نمونه­های گوجه­فرنگی دارای علائم بیماری، قطعه DNA ریبوزومی اختصاصی فیتوپلاسما با اندازه تقریبی ۱۸۰۰ جفت تکثیر شد. ردیابی عامل بیماری تنها در زنجره­های ناقل و در گیاه انگل گل­جالیز متصل به ریشه گیاهان بیمار با موفقیت همراه بود و از بقیه علف های هرز موجود فیتوپلاسمای عامل بیماری جداسازی نشد. با انجام این تحقیق برای اولین بار ردیابی مولکولی عامل بیماری فیتوپلاسمایی بر روی مگس سفید و گل جالیزانجام گردید و ضمن تایید عدم امکان انتقال عامل بیماری از طریق بذر و مگس های سفید، روشی سریع و دقیق برای ردیابی عامل بیماری در بوته های آلوده گوجه فرنگی و در حشرات ناقل بیماری، ارایه گردید که می تواند در پایش این بیماری در کشور استفاده شود.

Authors

مهناز شکری

MSc. of Agricultural Biotechnology Engineering, University of zanjan

حسین جعفری

Iranian Research Institute of Plant Protection, Agricultural Research, Education and Extension Organization (AREEO), Tehran, Iran

محمدرضا عظیمی مقدم

Department of Plant Production and Genetics. Faculty of Agriculture, University of Zanjan

مراجع و منابع این Paper:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این Paper را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود Paper لینک شده اند :