فراوانی کوکسیدیاهای مهم روده ای و میکروسپوریدیوم در نمونه های مدفوع
Publish Year: 1390
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: Persian
View: 140
This Paper With 8 Page And PDF Format Ready To Download
- Certificate
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_JMUMS-21-86_030
تاریخ نمایه سازی: 2 آبان 1402
Abstract:
چکیده
سابقه و هدف: کریپتوسپوریدیوم، سیکلوسپورا و میکروسپوریدیوم از جمله عوامل عفونی می باشند که بیشترین نگرانی را در فرآورده های غذایی در سراسر جهان ایجاد کرده اند. شواهد اپیدمیولوژیک نشان می دهند که این عوامل بیماری زا می توانند خطر بزرگی برای سلامت انسان باشند. به همین جهت مطالعه حاضر با هدف تعیین فراوانی پاتوژن های مذکور در افراد مراجعه کننده به آزمایشگاه های تشخیص طبی تبریز طراحی و به اجرا درآمد.
مواد و روش ها: تعداد ۱۸۲۵ نمونه مدفوع از مراجعین به بخش انگل شناسی آزمایشگاه های تشخیص طبی تبریز با روش های مستقیم (گسترش مرطوب)، تغلیظ (فرمالین- اتر) و رنگ آمیزی اسید فست کاینیون سرد و تری کروم اصلاح شده از لحاظ وجود کریپتوسپوریدیوم، سیکلوسپورا و میکروسپوریدیوم بررسی شدند.
یافته ها: با روش مشاهده مستقیم (گسترش مرطوب) هیچ موردی از آلودگی به کوکسیدیاهای روده ای تشخیص داده نشد. با روش تغلیظ ۱۸ مورد آلودگی تشخیص داده شد که ۱۵ مورد آن (۸۳ درصد کل موارد مثبت) کریپتوسپوریدیوم و
۳ مورد (۱۷ درصد موارد مثبت) میکروسپوریدیوم بودند. با روش اسید فست کاینیون سرد برای تشخیص کریپتوسپوریدیوم تنها در سه نمونه از ۱۵ نمونه ای که با روش تغلیظ آلوده به کریپتوسپوریدیوم تشخیص داده شدند وجود انگل تایید گردید. تنها در یک نمونه غیر اسهالی با روش تری کروم اصلاح شده میکروسپوریدیوم تشخیص داده شد. هیچ موردی از آلودگی به سیکلوسپورا با هر سه روش مشاهده مستقیم، تغلیظ و رنگ آمیزی مشاهده نگردید.
استنتاج: با توجه به زئونوز بودن کریپتوسپوریدیوم، فراوانی ۱۶/۰ درصدی تایید شده به وسیله رنگ آمیزی این انگل در مراجعه کنندگان به یک آزمایشگاه تشخیص طبی مبین ضرورت توجه بیش از پیش به مقوله هایی همچون بهداشت آب و مواد غذایی، آموزش بهداشت عمومی و کنترل عفونت در دام است.
Keywords: