اثربخشی معافیت موقت اهداکنندگان بر سلامت خون های اهدایی در سطح کشور طی سال های ۱۳۹۳-۱۳۹۱
Publish Year: 1397
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: Persian
View: 111
This Paper With 7 Page And PDF Format Ready To Download
- Certificate
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_BLOOD-16-1_003
تاریخ نمایه سازی: 29 آبان 1402
Abstract:
چکیده
سابقه و هدف
سازمان انتقال خون ایران به جهت حفظ سلامت خون، شاخص هایی را برای اهدای خون تعریف نموده است. مطالعه های قبلی تاثیر این شاخص ها بر سلامت اهدا و ضرورت اعمال آن ها را نشان داده اند. این مطالعه قصد دارد با تعیین فراوانی موارد مثبت تاییدی آزمایش های غربالگری در اهدای مجدد اهداکنندگان و معاف شدگان موقت(به ویژه به علت رفتارهای پرخطر)، نشان دهد معافیت معاف شدگان موقت در ارتقای سلامت خون موثر بوده است.
مواد و روش ها
مطالعه از نوع توصیفی تحلیلی و مقطعی بوده و گردآوری اطلاعات بر مبنای همه شماری داده های داوطلبان اهدای خون شامل معافیت، بازگشت و نتیجه آزمایش ها در نرم افزار"نگاره" صورت گرفت. یافته ها توسط آزمون کای دو و نرم افزار Excel تجزیه و تحلیل شدند.
یافته ها
از مجموع ۶۸۷۷۶۲۷ داوطلب طی سال های ۱۳۹۱ تا ۱۳۹۳، ۱۴۱۶۷۹۱ داوطلب از اهدای خون معاف و ۵۴۶۰۸۳۶ موفق به اهدا شدند. فراوانی مارکرهای عفونی در این اهداکنندگان، ۱۹/۰% (۱۰۳۵۴ اهدا) بود؛ این فراوانی برای ۲۷۸۴۵۹۳ اهدای مجدد اهداکنندگان ۰۱۸/۰% (۴۹۳ اهداکننده)؛ و برای ۴۶۵۵۹۴ اهدای مجدد معاف شدگان ۲۰۹/۰% (۹۷۵ اهداکننده) بود. فراوانی مارکرها برای اهدای مجدد معاف شدگان به خاطر رفتارهای پرخطر ۲۲۵/۰% (۲۱۱ اهدا) و برای بقیه معاف شدگان ۲۰۵/۰% (۷۶۴ اهدا)، بود.
نتیجه گیری
نشان داده شد فراوانی بالاتر موارد مثبت تاییدی آزمایش های غربالگری ویروس های منتقله از راه خون به ویژه مارکر HBsAg در مراجعه کنندگان با سابقه و مستمری که یک بار(به خصوص به خاطر رفتارهای پرخطر) معاف موقت شده و مجددا برای اهدای خون بازگشته بودند، نسبت به کسانی که سابقه معافیت نداشته اند، بالاتر بود و معافیت آن ها، در ارتقای سلامت خون موثر بوده است.
Keywords:
Key words: Blood Donors , Donor Selection , Iran , کلمات کلیدی: اهداکنندگان خون , انتخاب اهداکننده , ایران
Authors
حسین حاتمی
استاد دانشکده بهداشت دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی
مهتاب مقصودلو
دانشیار مرکز تحقیقات انتقال خون موسسه عالی آموزشی و پژوهشی طب انتقال خون
محمدرضا بلالی
مرکز تحقیقات انتقال خون موسسه عالی آموزشی و پژوهشی طب انتقال خون
محمد مهدی سیفی طرقی
مرکز تحقیقات انتقال خون موسسه عالی آموزشی و پژوهشی طب انتقال خون
مراجع و منابع این Paper:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این Paper را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود Paper لینک شده اند :