تاثیر تغییر کاربری باغات بادام دشت سامان استان چهارمحال و بختیاری به اراضی زراعی بر برخی شاخص های فیزیکی و شیمیایی کیفیت خاک

Publish Year: 1402
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: Persian
View: 74

This Paper With 16 Page And PDF Format Ready To Download

  • Certificate
  • من نویسنده این مقاله هستم

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این Paper:

شناسه ملی سند علمی:

JR_WSRCJ-13-2_006

تاریخ نمایه سازی: 4 آذر 1402

Abstract:

زمینه و هدف: در سالیان اخیر برخی از کشاورزان دشت سامان استان چهارمحال و بختیاری برای تامین غذا و علوفه بیش تر باغات بادام این منطقه را به اراضی زراعی و مرتعی تغییر کاربری داده اند. از آنجایی که این فعالیت ها عمدتا بدون داشتن شناخت کافی از محیط خاک انجام می گیرد، میتواند تهدید جدی در جهت کاهش کیفیت خاک باشد. بنابراین، مطالعه در زمینه اثر مدیریت های متفاوت روی ویژگی های مختلف خاک و در جهت مدیریت پایدار منابع خاک اهمیت فراوانی دارد. در این پژوهش اثر تغییر کاربری اراضی در این عرصه ها بر برخی شاخص های فیزیکی و شیمیایی کیفیت خاک مورد بررسی قرار گرفت.روش پژوهش: به منظور بررسی اثر تغییر کاربری اراضی بر برخی شاخص های فیزیکی و شیمیایی کیفیت خاک، سه سیستم کاربری اراضی شامل باغ بادام دائمی، مرتع دائمی و باغ بادام تبدیل شده به زمین زراعی از اراضی دشت سامان انتخاب گردید. از هر کدام از سه سیستم کاربری مورد نظر ۱۵ نمونه خاک (در مجموع ۴۵ نمونه) از عمق صفر تا ۳۰ سانتی متری به صورت شبکه های منظم (متری۳۰×۳۰) نمونه برداری شد. برخی پارمترهای فیزیکی و شیمیایی نمونه خاک های عرصه های مورد مطالعه مطابق روش های استاندارد اندازه گیری شد. پس از جمع آوری و ثبت داده ها در محیط Excel، آنالیز واریانس یک طرفه داده ها (ANOVA) با استفاده از نرم افزار SPSS۱۸ و مقایسه میانگین‎ها نیز بر اساس آزمون LSD در سطح احتمال ۱ درصد انجام شد.یافته ها: نتایج تجزیه واریانس داده ها نشان داد، تغییر کاربری اراضی (تبدیل باغ بادام به زمین زراعی) تاثیر معنی داری در سطح احتمال ۱ درصد بر شاخص های فیزیکی و شیمیایی خاک مورد مطالعه ایجاد کرد. تغییر کاربری اراضی باعث تغییر بافت خاک سطحی عرصه های مطالعاتی نشد. بافت خاک هر سه سیستم مطالعاتی تقریبا یکسان (لوم رسی متمایل به لوم رسی شنی) بود. براساس نتایج مقایسه میانگین ها، در اثر تبدیل باغ بادام به زمین زراعی مقادیر تخلخل کل، میانگین وزنی قطر خاکدانه ها، سرعت نفوذ پایه و کربن آلی خاک به طور معنی داری در سطح احتمال ۱ درصد به ترتیب کاهشی برابر۱۲%، ۵۶%، ۵۰% و۵۴ درصد و مقادیر جرم مخصوص ظاهری خاک، pH، هدایت الکتریکی و درصد آهک خاک افزایشی برابر۱۰%، ۵%، ۴۴% و ۱۸ درصد را نشان داد. در این تحقیق حفاظت اراضی مرتعی و جایگزینی گیاهان مرتعی باعث بهبود و افزایش معنی دار مقادیر میانگین کربن آلی خاک، تخلخل کل، پایداری خاکدنه ها و سرعت نفوذ پایه به ترتیب تا ۴۸%، ۱۴%، ۶۹% و ۴۰ درصد نسبت به کاربری زمین زراعی شده بود (pr<۰.۰۱). بین کاربری باغ بادام و زمین مرتعی تفاوت معنی داری از لحاظ شاخص های ارزیابی شده مشاهده نشد (۰.۰۱کیفیت خاک برای منطقه مورد مطالعه می باشد. بنابراین در این تحقیق مقادیر میانگین این شاخص ها به عنوان راه حل بهینه برای انتخاب مدیریت های جایگزین و روش های مختلف خاک ورزی در کاربری های فوق الذکر معرفی می گردد. همچنین با توجه به حساس و شکننده بودن اکوسیستم های دشت سامان توصیه می شود از تغییر کاربری اراضی باغی ( قطع درختان بادام) و تبدیل این اراضی به اراضی زراعی در منطقه مطالعاتی خوداری شود. این رهنمود می تواند از سیر قهقرایی خاک های منطقه مطالعاتی که یکی از حساسترین عرصه های کشور به فرسایش می باشد، جلوگیری نماید.

Keywords:

زمین زراعی , باغ بادام , تغییر کاربری اراضی , میانگین وزنی قطر خاکدانه ها , کیفیت خاک

Authors

کامران پروانک

استادیار گروه کشاورزی، واحد یادگار امام خمینی(ره) شهرری، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران.

مراجع و منابع این Paper:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این Paper را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود Paper لینک شده اند :
  • Abdoalmohamdi, M., Ildoromi, A. & Heshmati, M. (۲۰۲۱). The Effect ...
  • Bauer, A. & Black. A. L. (۲۰۱۸). Soil carbon, nitrogen ...
  • Bouyoucos, G. J. (۱۹۶۲). Hydrometer method improved for making particle ...
  • Celik, I. (۲۰۱۷). Land use effects on organic matter and ...
  • Datta, A., Basak, N., Chaudhari, S. K. & Sharma, D. ...
  • Islam, K.R. & Weil, R.R. (۲۰۰۰). Land use effects on ...
  • Karlen D. L., Ditzier C. A. & Andrews, S. S. ...
  • Kettler, T. A., Lyon, D. J. Doran J. W. Powers, ...
  • Nelson, D. W. & L. E. Sommers. (۱۹۸۲). Total carbon, ...
  • Page, A.L., Miller, R.H. and Keeney, D.R. ۱۹۸۲. Methods of ...
  • Plan and budget organization. ۱۹۸۵. Project for expansion of Chaharmahal ...
  • Rabbanizadeh, K. (۲۰۲۲). Agricultural statistics, Third Volume, Report of Horticultural ...
  • Shakeri, S., & Azadi, A. (۲۰۲۲). The effect of land ...
  • نمایش کامل مراجع