بررسی قابلیت گیاه پالایی آتریپلکس (sp. Atriplex) و خرزهره (Nerium oleander) در جذب فلزات سنگین سرب و کادمیوم در مرکز دفن آرادکوه

Publish Year: 1402
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: Persian
View: 122

This Paper With 14 Page And PDF Format Ready To Download

  • Certificate
  • من نویسنده این مقاله هستم

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این Paper:

شناسه ملی سند علمی:

JR_JSW-37-4_004

تاریخ نمایه سازی: 5 آذر 1402

Abstract:

فلزات سنگین یکی از آلاینده­های اصلی شیرابه زباله هستند که می­توانند گیاهان و خاک اطراف محل دفن را آلوده نمایند. در این پژوهش به بررسی تجمع فلزات سنگین سرب و کادمیوم در دو گونه گیاهی آتریپلکس (sp. Atriplex) و خرزهره (Nerium oleander) در مرکز دفن آرادکوه شهر تهران پرداخته شد. در این مرکز، گیاه آتریپلکس به صورت خودرو در چهار منطقه و خرزهره به صورت دست­کاشت در یک منطقه وجود دارد. از هر منطقه رویش آتریپلکس، ۱۰ نمونه به­طور تصادفی از ریشه و اندام­ هوایی و خاک پای گیاه (جمعا ۱۲۰ نمونه) برداشت شد. هم­چنین از ریشه، ساقه و برگ­های گیاه خرزهره هر کدام ۱۰ نمونه و ۱۰ نمونه از خاک پای هر گیاه نمونه­برداری گردید (جمعا ۴۰ نمونه). بر اساس نتایج، غلظت سرب و کادمیوم در اندام هوایی آتریپلکس منطقه ۲ با میانگین به ترتیب ۷/۱۹ و ۷۵/۵ میلی­گرم بر کیلوگرم از دیگر مناطق به­صورت معنی­داری بیشتر بود و این در حالی است که در گیاه خرزهره میانگین غلظت این فلزات در ریشه (با مقادیر ۱۷/۸ و ۰۶/۱ میلی­گرم بر کیلوگرم به ترتیب برای سرب و کادمیوم) بیشتر از اندام هوایی بود. میزان تجمع عنصر سرب در خاک پای گیاه خرزهره با میانگین ۱۳/۳۵ میلی­گرم بر کیلوگرم و کادمیوم درخاک آتریپلکس منطقه ۲ با میانگین ۷۸/۳ میلی­گرم بر کیلوگرم نیز از دیگر مناطق به صورت معنی­داری بیشتر بود و با اینکه هر دو فلز در محدوده مجاز استانداردهای ملی و سازمان بهداشت جهانی واقع شدند، اما خاک منطقه براساس شاخص Nemerow در وضعیت آلودگی زیاد قرار داشت. همچنین میانگین فاکتور تجمع زیستی اندام­های هوایی در چهار منطقه رویشی آتریپلکس برای سرب و کادمیوم به ترتیب برابر با ۴۴/۱ و ۳/۱ بود، در صورتی که ریشه این گیاه در هیچ یک از مناطق رویشی، ضریب تجمع زیستی بالاتر از ۱ برای فلزات مذکور نداشت. در مورد خرزهره نیز ضریب تجمع زیستی کادمیوم و سرب در اندام هوایی و ریشه بالاتر از ۱ گزارش نشد. به طور­کلی، می­توان گفت که آتریپلکس برای استخراج عناصر سرب و کادمیوم از خاک و تجمع این فلزات در اندام­های هوایی مناسب به نظر می­رسد. در صورتی که خرزهره برای تثبیت یا استخراج عناصر مذکور مناسب نبوده و قابلیت اندکی برای تجمع فلزات مذکور در ریشه یا اندام هوایی دارد.

Authors

مریم رفعتی

گروه محیط زیست، دانشکده فنی و مهندسی، واحد تهران شمال، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران

مریم ملک زاده

گروه محیط زیست، دانشکده فنی و مهندسی، واحد تهران شمال، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران

مجید فیروزی

کارشناس ارشدگروه محیط زیست، دانشکده فنی و مهندسی، واحد تهران شمال، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران

مراجع و منابع این Paper:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این Paper را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود Paper لینک شده اند :
  • Alinia Keshtali, A.A. (۲۰۲۲). Cultivation of ornamental trees and shrubs. ...
  • Anning, A.K., & Akoto, R. (۲۰۱۸). Assisted phytoremediation of heavy ...
  • Bahrami, B., & ghorbani, A. (۲۰۱۶). Investigation and determining environmental ...
  • El Fadili, H., Ben ali, M., Touach, N., El Mahi, ...
  • Gravand, F., Rahnavard, A., & Mohammad Pour, G. (۲۰۲۱). Investigation ...
  • Hamzenejad Taghlidabad, R., Khodaverdiloo, H., Rezapour, S., & Manafi. SH. ...
  • Motamedi, J., khodagholi, M., Sheidai Karkaj, E., & Ghodarzi, M. ...
  • Ng, C.C., Rahman, M.M., Boyce, A.N., & Abas, M.R. (۲۰۱۶). ...
  • Salehi, A. (۲۰۱۹). Phytoremediation: A remediation technology of heavy metal ...
  • Vongdala, N., Tran, H.D., Dang Xuan, T., Teschke, R., & ...
  • Zahedi, S., Mirvaghefi, A., Rafati, M., Rafiee, Gh., Mojazi Amiri, ...
  • نمایش کامل مراجع