اثر پیری پروکسی فن و دیفنولان بر دگردیسی و فعالیت های آنزیمی کرم جوانه خوار تنباکو Spodoptera litura (Fabricius, ۱۷۷۵) (Lepidoptera: Noctuidae)
Publish place: Journal of Entomological Society of Iran، Vol: 43، Issue: 4
Publish Year: 1402
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: Persian
View: 111
This Paper With 11 Page And PDF Format Ready To Download
- Certificate
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_JESI-43-4_004
تاریخ نمایه سازی: 27 آذر 1402
Abstract:
کرم جوانه خوار تنباکو Spodoptera litura (Lepidoptera: Noctuidae)،آفتی چندخوار روی محصولات کشاورزی است که خسارت اقتصادی شدیدی به بار می آورد. در مطالعه حاضر، اثر بیولوژیک و فعالیت آنزیمی دو تنظیم کننده رشد حشرات، پیری پروکسی فن و دیفنولان علیه لارو S. litura مورد بررسی قرار گرفت. لاروهای سن ماقبل آخر (۰، ۲۴ و ۴۸ ساعته) با دوزهای کشنده (۱، ۲ و ۴ میکروگرم بر میکرولیتر) هر دو آنالوگ هورمونی جوانی (JHAs) به صورت موضعی تیمار شدند. اثرات متعددی از جمله طولانی شدن مدت پوست اندازی لارو به لارو و لارو به شفیره، مرگ و میر لارو و شفیره، خروج ناموفق حشره از مرحله شفیرگی، شکل بینابین، تشکیل تعداد کم شفیره و کاهش ظهور حشره بالغ مشاهده شد. علاوه بر این اثرات در پوست اندازی، هر دو هورمون جوانی دارای اثرات مهاری روی استیل کولین استراز (AChE) بودند اما روی آنزیم گلوتاتیون-S-ترانسفراز (GST) دارای اثرات تحریکی بودند. مقادیر Log IC۵۰ و IC۵۰ پیرپیروکسی فن برای نرخ مهار ظهور بالغین،معادل ۹۸/۰- و ۱/۰ میکروگرم بر میکرولیتر برای لاروهای ۲۴ ساعته، ۰۰۵/۰ و ۰۱/۱ میکروگرم بر میکرولیتر برای لاروهای ۴۸ ساعته بود. این مقادیر در دیفنولان برای لاروهای ۲۴ ساعته، ۰۸۵/۰ –و ۸۲/۰ میکروگرم بر میکرولیتر بود و در لاروهای ۴۸ ساعته، معادل ۰۹/۰ - و ۲۳/۱ میکروگرم بر میکرولیتر، محاسبه شد. نتایج نشان داد که هر دو ترکیب تنظیم کننده رشد حشرات، روی لاروهای S. litura دارای قدرت حشره کشی هستند.
Keywords:
Authors
آسمیتا باسو
گروه جانورشناسی، دانشگاه الله آباد، پریاگاری، ۲۱۱۰۰۲، هند
رلیول مادیشیا
گروه جانورشناسی ، دانشگاه IFTM ، الله آباد ،۲۴۴۱۰۲ ، هند
مراجع و منابع این Paper:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این Paper را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود Paper لینک شده اند :