گابرودیوریت های ماجراد در جنوب شرق شاهرود: شاهدی بر آغاز بازشدگی حوضه سوپراسابداکشن نئوتتیس شاخه سبزوار در ژوراسیک میانی
Publish place: Kharazmi Journal of Earth Sciences، Vol: 5، Issue: 2
Publish Year: 1398
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: Persian
View: 89
This Paper With 22 Page And PDF Format Ready To Download
- Certificate
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_GNF-5-2_008
تاریخ نمایه سازی: 4 دی 1402
Abstract:
مجموعه پیسنگی دگرگونی- آذرین ماجراد به سن نئوپروتروزوئیک پایانی با روند شمالخاوری- جنوبباختری، در ۱۵۰ کیلومتری جنوبخاوری شاهرود و در حاشیه شمالی پهنه ساختاری ایران مرکزی قرار دارد. همانند دیگر مجموعههای پیسنگی جنوبخاوری شاهرود، در شمال تنگه ماجراد، این مجموعه نیز به وسیله چند توده نفوذی گابرودیوریتی کوچکمقیاس و تعدادی دایک دیابازی قطع شده است. در این تودههای گابرودیوریتی، شواهد صحرایی تفریقیافتگی از گابرو تا تونالیت مشاهده شده است. این گابرودیوریتها بافتهای دانهای، افیتی، سابافیتی و پوئیکیلیتی را نشان میدهند و از کلینوپیروکسن اوژیتی، هورنبلند سبز، پلاژیوکلاز و بیوتیت (به عنوان کانیهای اصلی) تشکیل شدهاند. ماگمای سازنده این سنگها دارای ماهیت کالکآلکالن است، از عناصر سنگدوست بزرگ یون (LILEs) و عناصر خاکی نادر سبک (LREEs) غنیشدگی و از عناصر با قدرت میدانی زیاد (HFSEs) و عناصر خاکی نادر سنگین (HREEs) تهیشدگی نشان می دهند. برای اولینبار سنسنجی انجام شده به روش U-Pb روی زیرکنهای استخراجشده از گابرودیوریتهای مورد نظر، میانگین سنی پیرامون ۱۶۶ میلیونسال (معادل با ژوراسیک میانی) برای تشکیل آن ها ارئه کرده است. این ماگماها، از ذوب بخشی یک منبع گوشتهای زیرقارهای متاسوماتیسم شده با ماهیت اولیه اسپینللرزولیتی در یک محیط کششی درون قارهای پشت کمانی واقع روی زون فرورانش حوضه نئوتتیس زاگرس در لبه شمالی پهنه ساختاری ایران مرکزی در زمان ژوراسیک میانی ایجاد شدهاند.
Keywords:
Gabbrodiorites , Middle Jurassic , Neothetys , Majerad , Shahrood. , گابرودیوریت , ژوراسیکمیانی , نئوتتیس , ماجراد , شاهرود.
Authors
Marzieh Veiskarami
Shahrood University of Technology
Mahmoud Sadeghian
Shahrood University of Technology
Payam Payam Shahvali kohshori
Shahrood University of Technology
Habibollah Ghasemi
Shahrood University of Technology
Minggou Zhai
- State Key Laboratory of Lithospheric Evolution, Northwest University Xian
مراجع و منابع این Paper:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این Paper را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود Paper لینک شده اند :