تاثیر سطوح مختلف اسید ایندول-۳-بوتیریک و اسید نفتالن استیک بر ریشه زایی قلمه شاخه ی زیتون رقم ماری (Olea europaea cv. Mari)
Publish place: Vegetative environmental physiology، Vol: 18، Issue: 71
Publish Year: 1402
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: Persian
View: 95
This Paper With 13 Page And PDF Format Ready To Download
- Certificate
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_ECOP-18-71_009
تاریخ نمایه سازی: 17 دی 1402
Abstract:
زیتون (Olea europaea) گونهای درختی است که دانهرست آن رشد کندی دارد و تکثیر از طریق بذر، زمانبر است و احتمال تغییرات ژنتیکی را افزایش میدهد. مناسبترین روش تکثیر زیتون، استفاده از قلمهی شاخه میباشد؛ با این وجود قلمهی نیمهخشبی زیتون، سخت ریشهزا است. هدف از پژوهش حاضر، استفاده از غلظتهای ۲، ۳ و ۴ گرم بر لیتر اسید ایندول-۳-بوتیریک (IBA) و اسید نفتالن استیک (NAA)، به صورت انفرادی و در ترکیب با یکدیگر، برای تسهیل ریشه زایی قلمهی شاخهی زیتون رقم ماری بود. بستر کاشت مورد استفاده، ماسه بود. این پژوهش بهصورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار انجام شد. درصد ریشه زایی، تعداد ریشه، طول ریشه، وزن تر و وزن خشک ریشه اندازهگیری شد. مطابق با نتایج این آزمایش، بالاترین درصد ریشه زایی (۳۰/۸۳ درصد)، بیشترین تعداد ریشه (۰۹/۱۷)، بالاترین طول ریشه (۶۷/۲۲ سانتیمتر) و بیشترین وزن خشک (۳۰/۲ گرم) ریشه در قلمههای تیمارشده با ۳ گرم بر لیتر NAA همراه با ۳ گرم بر لیتر IBA به دست آمد. بیشترین وزن تر (۸۳/۴ گرم) ریشه در قلمه های تیمارشده با ۴ گرم بر لیتر NAA همراه با ۳ گرم بر لیتر IBA حاصل شد. پایینترین درصد ریشهزایی، کمترین تعداد ریشه، پایینترین طول ریشه و کمترین وزن تر و خشک ریشه مربوط به قلمههای شاهد بود. استفاده از تیمار حاوی ۳ گرم بر لیتر NAA همراه با ۳ گرم بر لیتر IBA برای ریشه زایی بهینه ی قلمه ی ساقه ی زیتون توصیه می شود.
Keywords:
Authors
بهزاد کاویانی
گروه باغبانی، واحد رشت، دانشگاه آزاد اسلامی، رشت، ایران،
محمد رضا صفری مطلق
گروه گیاه پزشکی، واحد رشت، دانشگاه آزاد اسلامی، رشت، ایران.
اصغر حسنخواه
گروه باغبانی، واحد رشت، دانشگاه آزاد اسلامی، رشت، ایران،
علیرضا اسلامی
گروه باغبانی، واحد رشت، دانشگاه آزاد اسلامی، رشت، ایران،
مراجع و منابع این Paper:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این Paper را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود Paper لینک شده اند :