مقایسه اثربخشی روان درمانی مبتنی بر روایت درمانی و درمان شناختی رفتاری بر افزایش معنای زندگی بیماران وابسته به مواد افیونی پس از سم زدایی

Publish Year: 1402
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: Persian
View: 88

This Paper With 8 Page And PDF Format Ready To Download

  • Certificate
  • من نویسنده این مقاله هستم

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این Paper:

شناسه ملی سند علمی:

JR_NKUMS-15-4_004

تاریخ نمایه سازی: 27 دی 1402

Abstract:

مقدمه: نبود معنای زندگی یکی از عواملی است که می تواند بر موفقیت درمان بیماران وابسته به موادمخدر اثرگذار باشد. به همین دلیل، شناسایی درمان های موثر و مداخله های روان شناختی در این رابطه از اهمیت بسزایی برخوردار است. در نتیجه، هدف از این مطالعه مقایسه اثربخشی روان درمانی مبتنی بر روایت درمانی و درمان شناختی رفتاری بر افزایش معنای زندگی بیماران وابسته به مواد افیونی پس از سم زدایی است. روش کار: این پژوهش از نوع نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون و پس آزمون و پیگیری با گروه کنترل بود و جامعه آماری آن بیماران مراکز دولتی درمان اعتیاد شهر بجنورد در سال ۱۴۰۱ بودند. ۴۵ نفر از بین افراد جامعه آماری، به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند و به صورت تصادفی در سه گروه ۱۵نفره، شامل دو گروه آزمایش و یک گروه کنترل جای دهی شدند. ابزار استفاده شده در این پژوهش پرسش نامه معنای زندگی استگر و همکاران (۲۰۰۶) بود. گروه های آزمایش ۸ جلسه ۹۰ دقیقه ای به طور جداگانه، تحت روان درمانی مبتنی بر روایت درمانی و درمان شناختی رفتاری قرار گرفتند و گروه کنترل آموزشی ندید. داده ها به روش تحلیل واریانس اندازه گیری های مکرر و آزمون تعقیبی بنفرونی، در نرم افزار SPSS۲۵ تحلیل شدند. یافته ها: نتایج حاکی از اثربخشی هر دو روش روایت درمانی و درمان شناختی رفتاری بر افزایش معنای زندگی بود (۰۰۱/۰>P). به این صوت که هر دو رویکرد موجب افزایش معنای زندگی بیماران شد و اثربخشی روایت درمانی هم در پس آزمون و هم در دوره پیگیری، بیش از درمان شناختی رفتاری بود (۰۵/۰>P). نتیجه گیری: نتیجه این پژوهش نشان می دهد که می توان از روش روایت درمانی و درمان شناختی رفتاری برای افزایش معنای زندگی بیماران وابسته به مواد افیونی استفاده کرد.مقدمه: نبود معنای زندگی یکی از عواملی است که می تواند بر موفقیت درمان بیماران وابسته به موادمخدر اثرگذار باشد. به همین دلیل، شناسایی درمان های موثر و مداخله های روان شناختی در این رابطه از اهمیت بسزایی برخوردار است. در نتیجه، هدف از این مطالعه مقایسه اثربخشی روان درمانی مبتنی بر روایت درمانی و درمان شناختی رفتاری بر افزایش معنای زندگی بیماران وابسته به مواد افیونی پس از سم زدایی است. روش کار: این پژوهش از نوع نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون و پس آزمون و پیگیری با گروه کنترل بود و جامعه آماری آن بیماران مراکز دولتی درمان اعتیاد شهر بجنورد در سال ۱۴۰۱ بودند. ۴۵ نفر از بین افراد جامعه آماری، به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند و به صورت تصادفی در سه گروه ۱۵نفره، شامل دو گروه آزمایش و یک گروه کنترل جای دهی شدند. ابزار استفاده شده در این پژوهش پرسش نامه معنای زندگی استگر و همکاران (۲۰۰۶) بود. گروه های آزمایش ۸ جلسه ۹۰ دقیقه ای به طور جداگانه، تحت روان درمانی مبتنی بر روایت درمانی و درمان شناختی رفتاری قرار گرفتند و گروه کنترل آموزشی ندید. داده ها به روش تحلیل واریانس اندازه گیری های مکرر و آزمون تعقیبی بنفرونی، در نرم افزار SPSS۲۵ تحلیل شدند. یافته ها: نتایج حاکی از اثربخشی هر دو روش روایت درمانی و درمان شناختی رفتاری بر افزایش معنای زندگی بود (۰۰۱/۰>P). به این صوت که هر دو رویکرد موجب افزایش معنای زندگی بیماران شد و اثربخشی روایت درمانی هم در پس آزمون و هم در دوره پیگیری، بیش از درمان شناختی رفتاری بود (۰۵/۰>P). نتیجه گیری: نتیجه این پژوهش نشان می دهد که می توان از روش روایت درمانی و درمان شناختی رفتاری برای افزایش معنای زندگی بیماران وابسته به مواد افیونی استفاده کرد.

Authors

رامتین جهانگیری

PhD student, Department of Psychology, Bojnuord Branch, Islamic Azad University, Bojnuord, Iran

مهدی قاسمی مطلق

Assistant Professor, Department of Psychology, Bojnourd Branch, Islamic Azad University, Bojnourd, Iran

ابوالفضل بخشی پور

Assistant Professor, Department of Psychology, Bojnourd Branch, Islamic Azad University, Bojnourd, Iran

مراجع و منابع این Paper:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این Paper را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود Paper لینک شده اند :
  • MacNeill L, Brunelle C, Skelding B, DiTommaso E. Experiences of ...
  • Hinsberger M, Holtzhausen L, Sommer J, Kaminer D, Elbert T, ...
  • Shahbazi G, Moraveji M, Keramati S, Ghobadi Davod R, Mohammadi ...
  • Delavar A. Research methods in psychology and educational sciences. Tehran: ...
  • نمایش کامل مراجع