ارزیابی خطرات بهداشتی ناشی از فلزات سنگین در خاک شهری (شهر بجنورد)
Publish Year: 1394
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: Persian
View: 123
This Paper With 15 Page And PDF Format Ready To Download
- Certificate
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_NKUMS-7-4_011
تاریخ نمایه سازی: 29 دی 1402
Abstract:
زمینه و هدف: فلزات سنگین به سبب ماهیت غیر قابل تجزیه و پایداری، در اندام های حیاتی بدن انسان انباشته می شوند و منجر به اختلالهای جدی در سلامت میشوند. فلزات سنگین به علت تجزیهناپذیری، پایداری، انباشت در اندامهای زنده و آسیب به سلامت موجودات زنده باید مورد توجه قرار گیرند. پژوهش حاضر برای تعیین شدت آلودگی خاک به فلزات سنگین، تشخیص مکان های با سطوح بالای آلودگی و ارزیابی ریسک بهداشتی برای کودکان ۵-۱ ساله از راه بلع خاک صورت گرفت.
مواد و روش کار: در این تحقیق در مجموع ۲۴ نمونه خاک سطحی از ۱۲ ایستگاه جمعآوری شد. غلظت فلزات سنگین (مس، روی، سرب و کادمیوم) در خاک و ویژگیهای خاک اندازه گیری شدند. به منظور بررسی ارتباط بین فلزات سنگین و ویژگیهای خاک از آزمون همبستگی پیرسون استفاده شد. همچنین میزان در معرضگیری روزانه در کودکان ۱-۵ ساله محاسبه شد.
یافته ها: میانگین غلظت فلزات سنگین مس، روی، سرب و کادمیوم به ترتیب ۲۹/۱۸ ۵۴/۴۰، ۲۷/۶۳ ۰۶/۱۴۸، ۶۳/۳ ۱۰۲۰/۹ و ۱۸/۰ ۲۰/۰ میلیگرم بر کیلوگرم بود. یافتهها همبستگی معنیداری بین روی-مس، مس- سرب، مس- کادمیوم، روی- سرب، روی-کادمیوم، شن- سیلت، (روی، سرب)- pH، (مس، روی، سرب، کادمیوم)- هدایتالکتریکی نشان داد. متوسط در معرضگیری روزانه مس، روی، سرب و کادمیوم برای کودکان ۵-۱ ساله از طریق بلع خاک به ترتیب ۴-۱۰ ۱۱/۳، ۴-۱۰ ۳/۱۱، ۵-۱۰ ۹۸/۶ و ۶-۱۰ ۵۳/۱ میلیگرم بر کیلوگرم بر روز بدست آمد.
نتیجه گیری: غلظت فلزات سنگین در خاک شهری بجنورد ممکن است به علت ترافیک و فعالیتهای صنعتی باشد. همچنین با توجه به مقادیر در معرضگیری روزانه فلزات و مقایسه آنها با دوز مرجع RAIS آلودگی این فلزات در خاک تهدیدی برای کودکان ایجاد نمی کند. همچنین شاخص زمین انباشتگی نشان داد که خاک های شهری غیرآلوده تا متوسط آلوده هستند.
واژه های کلیدی: فلزات سنگین، خاک سطحی، ریسک بهداشتی، در معرض قرار گیری روزانه، شهر بجنورد
Keywords:
Heavy metals , Topsoil , Health Risk , Daily Intake , Bojnourd City , فلزات سنگین , خاک سطحی , ریسک بهداشتی , در معرض قرار گیری روزانه , شهر بجنورد
Authors
عیسی سلگی
دانشگاه ملایر
مرضیه کرامتی
دانشگاه ملایر
مراجع و منابع این Paper:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این Paper را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود Paper لینک شده اند :