ارزیابی تنوع، درصد و پروفایل اسیدهای چرب در بذر جمعیت های مختلف سنجد
Publish Year: 1403
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: Persian
View: 85
This Paper With 13 Page And PDF Format Ready To Download
- Certificate
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_FSCT-21-149_003
تاریخ نمایه سازی: 12 خرداد 1403
Abstract:
سنجد با نام علمیElaeagnus angustifolia L. یکی از گیاهان متعلق به خانواده Elaeagnaceae می باشد. پژوهش حاضر با هدف بررسی تنوع اسیدهای چرب بذر در برخی از جمعیت های سنجد، در قالب طرح کاملا تصادفی با ۳ تکرار در ده منطقه از استان های اصفهان و چهارمحال و بختیاری انجام شد. به منظوراستخراج روغن، از دستگاه سوکسله و برای شناسایی ترکیبات اسیدهای چرب، از دستگاه کروماتوگرافی گازی استفاده شد. نتایج نشان داد که جمعیت های مورد مطالعه، تفاوت های معنی داری در سطح احتمال ۱ درصد از نظر درصد و ترکیب اسیدهای چرب دارند. کم ترین و بیشترین درصد روغن به ترتیب در جمعیت های شهرکرد(۰۱/۰±۴۰/۱) و نایین ۱ و سمیرم (۱۵/۰±۳۰/۴) دیده شد. اسیدهای چرب اشباع مشاهده شده در جمعیت های مورد مطالعه، میریستیک اسید(C۱۴:۰)، پالمتیک اسید(C۱۶:۰)، استئاریک اسید(C۱۸:۰)، آراشیدونیک اسید(C۲۰:۰)، بهنیک اسید(C۲۲:۰) و لیگنوسریک اسید(C۲۴:۰) بودند. بالاترین درصد اسیدهای چرب اشباع در جمعیت شهرکرد(۰/۲±۳۲/۳۱) و کم ترین درصد در نمونه سمیرم (۱۵/۰±۷۰/۲) بدون اختلاف معنادار با نمونه های میمه، کوهیایه، نایین۱ و ۲، و زرین شهر مشاهده شد. اسیدهای چرب غیراشباع اندازه گیری شده، پنتا دکنوئئیک اسید(C۱۵:۱)، پالمتیولئیک اسید(C۱۶:۱)، اولئیک اسید(C۱۸:۱)، لینولئیک اسید(C۱۸:۲)، و لینولنیک اسید(C۱۸:۳) بودند. جمعیت های حبیب آباد ۱ (۶۰/۱±۵۴/۵۷) و فرخ شهر(۶۰/۱±۴۱/۵۵) از نظر میانگین درصد اسیدهای چرب تک غیراشباع، بالاترین درصد و جمعیت میمه(۰۰/۲±۳۰/۲۸) کم ترین درصد اسیدهای چرب تک غیراشباع و بالاترین درصد اسیدهای چرب چند غیر اشباع (۷۰/۱±۵۳/۶۸) را دارا بود. جمعیت شهرکرد کم ترین درصد اسیدهای چرب چند غیراشباع بذر را داشت. در تجزیه خوشه ای و در فاصله ۲۵، جمعیت شهرکرد از سایر جمعیت ها جدا شده و در خوشه جداگانه ای قرار گرفت و در فاصله ۵، سه خوشه قابل تفکیک بود که بر اساس تنوع و ترکیب اسیدهای چرب قابل بحث می باشند. نتایج این مطالعه تنوع قابل ملاحظه ای از نظر درصد و تنوع اسیدهای چرب در بذر سنجد در مناطق مورد بررسی نشان داد که می تواند در اهداف خاص مورد استفاده قرار گیرد.
Keywords:
: diversity , omega-۳ , omega-۶ , saturated fatty acids , unsaturated fatty acids. , اسیدهای چرب اشباع , اسیدهای چرب غیر اشباع , تنوع , امگا ۳ , امگا ۶.
Authors
Taleb Jarek Shedhan Aljaboori
Department of Horticulture, College of Agriculture, Isfahan (Khorasgan) Branch, Islamic Azad University, Isfahan, Iran
Hossein Ali Asadi-Gharneh
Department of Horticulture, College of Agriculture, Isfahan (Khorasgan) Branch, Islamic Azad University, Isfahan, Iran
مراجع و منابع این Paper:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این Paper را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود Paper لینک شده اند :